Sarılık Testinde Artık Bebekler Ağlamayacak

TÜBİTAK BİLGEM Yenidoğan Bebeklerde Kan Alımına Gerek Olmadan Sarılık Düzeyini Belirleyen Cihaz Geliştirdi
Bu haber 2016-06-27 16:08:12 eklenmiş ve 3730 kez görüntülenmiştir.

Ülkemizin tıbbi cihaz sektörüne yüksek teknolojiye sahip yerli ürünler kazandırabilmek amacıyla, TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından  multidisipliner bir ekip (Biyoelektronik Cihaz ve Sistem Geliştirme Grubu) oluşturularak başlatılan pilot proje kapsamında, yenidoğan bebeklerde kan alımına gerek olmadan sarılık seviyesini belirleyen cihaz geliştirildi.

 

Transkütan Bilirubin Ölçüm Cihazı (SOBE) sayesinde, yenidoğanlarda acısız, kolay, güvenli, maliyeti düşük ve hızlı bir şekilde sarılık tespiti yapılabilecek. 70 milyonu aşan nüfusu ile ülkemizin sağlık harcamalarının büyük bir yekûn tuttuğu ve bu harcamaların çok az miktarının yerli ürünler ile karşılanabildiği dikkate alındığında, proje ülkemiz adına ayrıca önem taşıyor.

 

Yenidoğan sarılığı, yenidoğan bebeklerin yüzde 60’ında görülen ve bazen ciddi sekellere sebep olan bir klinik durum. Yüksek sarılık düzeyleri, kernikterus olarak bilinen beyin hasarına sebep olabiliyor. Yenidoğan sarılığının değerlendirilmesi ve takibinde kullanılan esas yöntem ise total serum bilirubin düzeyinin ölçülmesi. Bu yöntemde bebeklerden kan alımı gerekiyor. Bu süreç ağrılı, enfeksiyona açık, zahmetli, uzun süre gerektiren ve yüksek maliyetli olduğu için, sağlık çalışanları ve aileler tarafından tercih edilmiyor. Alternatif olarak non-invasif bir yöntem olan transkütan ölçüm ile güvenli, kolay, acısız, maliyeti düşük ve hızlı bir şekilde sarılık tespiti ve tâkibi yapılabiliyor.

 

Yenidoğanlardan Kan Alımına Son

 

TÜBİTAK BİLGEM’in medikal alandaki ilk ürünü olan SOBE (Transkütan Bilirubin Ölçüm Cihazı) yenidoğanlarda kan alımına gerek olmadan, optik olarak sarılık seviyesinin belirlenmesinde kullanılıyor. Özgün optik düzeneğinde yer alan geniş spektrumlu LED ışık kaynağı ile ölçüm alınacak yenidoğan deri yüzeyi aydınlatılıyor ve deri altından yansıyan ışık toplanıyor. Toplanan ışık, BİLGEM ekibi tarafından geliştirilen algoritma ile analiz edilip, hemoglobin, melanin ve derinin kalınlığı gibi etkiler elimine edilerek sarılığa sebep olan bilirubin miktarı hesaplanıyor ve sarılık seviyesi sayısal olarak kullanıcıya gösteriliyor.

 

 

Etkinliği, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan klinik testlerle kanıtlanan SOBE cihazının diğer özelliklerinden bazıları şöyle: Uluslararası patent başvurusu yapılan özgün optik tasarım (PCT/IB2016/050375); Hafif, kompakt ve ergonomik (tasarım tescil no: 2015 01029); Kullanımı kolay, kullanıcı dostu menü ve adım-adım kullanım gösterimi; Ölçüm sonuçlarının risk eğrisi üzerinde gösterimi ile tedavi kararında yardımcı; Kablosuz şarj imkânı ve uzun batarya ömrü; Deri üzerinden optik ölçümü 0.1 saniyede tamamlama; Muadil cihazlardan daha kolay ve ucuz üretim. 

 

 

 

 

Bu rezalete kim dur diyecek?

 

Mamak’ta camiler bayrama hazırlanıyor

 

Kahramanmaraş’taki Finlandiya Hastalığı’nın Şifrelerini TÜBİTAK BİLGEM Çözdü!

 

İnsanın Kanadı, Kendi Gayretidir

 

Türkiye'de Üretilecek, Dünyayı Gözetleyecek

 

 

 


 

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer TEKNOLOJİ haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi