• Menü
  • Anasayfa
  • Hesabım
  • Galeri
  • Video
  • Yazarlar
İnsülin direnciniz varsa bu vitamine dikkat!

Haberin Resmi

  • 2018-08-16 Eklendi
  • Paylaş
Facebook da Paylaş Twitter da Paylaş Kapat

İnsülin direnciniz varsa bu vitamine dikkat!

İnsülin direnci ,çağımızın hastalığı. Bu kadar sık görülmesinin sebebi sadece yüksek karbonhidratlı besinler mi? Bu hastalıktan korunmak için dikkat etmemiz gereken pek çok kural var.

İnsülin direnci, görülme sıklığı 10-15 yaşlarına kadar inen ve oldukça sık görülen bir rahatsızlık. 'Canım sürekli tatlı çekiyor, iştahımı durduramıyorum, diyette yapsam kilo veremiyorum, yemek yedikten sonra uykum geliyor, sürekli yorgun ve enerjisizim' gibi cümleler size yabancı gelmiyorsa insülin direnciniz olabilir. 

Diyetisyen Fulya Bozdemir, insülinin direncinin nasıl oluştuğundan ve oluşmaması için de nelere dikkat etmemiz gerektiğine kadar bu konu hakkında bilgiler verdi.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR ve NASIL OLUŞUR

"Ağzınıza bir lokma bir şey attığınızda kan şekeriniz anında yükselişe geçer. Beyin hemen pankreasa insülin salınımı için uyarı verir.(çünkü insülinin ilk görevi kan şekerini düşürmektir.)
Her hücre zarının etrafında insulin reseptörleri bulunur. Bu reseptörler insülini tanıyarak hücre içine girişine izin verir. Bu şekilde kan şekeri kontrole alınır.Eğer insülin direnciniz varsa bu reseptörler insüline yanıtsız kalır ve sanki insülin yetersiz kalmış gibi pankreas, kan şekerini düşürmek için tekrar insülin salgılar ve hiperinsülinemi (kanda insülin yüksekliği) oluşur. Bunun sonucunda da insülin direnci oluşur.
Hücredeki reseptör insülini neden tanımıyor? Bütün hücrelerimiz yağlı yapılardan oluşur. Siz hücrelerinizi sağlıklı yağlardan mahrum bırakırsanız reseptörler de hücrelerle uyumunu kaybeder ve işlevini yerine getiremez. Yani kilo vermek için hala light besleniyorsanız düşünün."

İnsülin direncinden korunmak için de aşağıdakilere dikkat etmemiz gerekiyor:

-Düşük karbonhidratlı beslenmelisiniz. Tahıl grubundan özellikle gluten içerenlerinden uzak durmanızda fayda var.
-Egzersiz yapmalısınız. Açık havada hergün yarım saat yürümeniz bile işe yarayacaktır. Yeter ki hareket edin.
-Çok sık yemek yemek , ancak bu kısır döngüde kalmanıza sebep olur. Öğünlerinizin arasını açmakta fayda var.
-Eksik vitamin ve minerallerinize baktırmalısınız. Özellikle D vitamini!
-Eğer oral antidiyabetik ( glikofaj, metformin vs ) kullanıyorsanız bu ilaçlar B12 vitamin emilimini azaltacağından B12 değerlerinize baktırmalısınız!
-Omega-3 , zerdeçal gibi besin takviyeleri oldukça yararlı olucaktır. Dozları kişiye göre değişir.
-Gece uykusuna önem verin. Çok geç saatlerde yatmamalısınız.
-İşlenmiş paketli gıdalardan uzak durmalısınız. 100 kalori yazıyor olması onu sağlıklı yapmaz!

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

Günün Diğer Haberleri

  • Mimar Karaca: Konut Fiyatları Baskıyla Düşürülemez

    Ankara Mimarlar ve İnşaatçılar Derneği Başkanı Mimar Yasir Karaca, hükümetin konut fiyatlarını kredi kısıtı ile düşürmeye çalıştığını söyledi.

  • Konutta Vergilerin Artırılması Planına Sektörden S

    Vergi reformu taslağında, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemelerin yer alm

  • Çorumlulara Mamak’ta İskilip Dolması İkramı

    AK Parti Mamak Belediye Meclis Üyesi Adayı Çorumlu İş İnsanı Recep Kütük, Mamak’ta yaşayan Çorumlulara bölgenin meşhur yemeği İskilip Dolması ikram et

  • Mamak’ta Seçimin Kaderini Ne Belirler?

    Mamak'ta seçim sonuçları ne olur?

  • İYİ PARTİ ANKARA’DA NE YAPAR?

    İYİ Parti’nin Çankaya’da AK Parti’den daha fazla oy aldığını biliyor muydunuz? Çankaya ilçesinde AK Parti yüzde 14 oy alırken, İYİ Parti ise yüzde 16.

  • Hamza Can: Teröre de Terörü Besleyenlere de Lanet

    Can; “Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde teröristlerle çıkan çatışma sonucunda şehit olan Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil ş

  • Mamak’ta Siyaset Kartları Yeniden Karılıyor

    Mamak, Ankara’nın son yıllarda en hızlı büyüyen ve modernleşen ilçesi. Bu sıralar Mamak’ta heyecan dorukta. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler sebebi

  • Hamza Can: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Olumlu Bir A

    Hamza Can: “Deprem gerçeğiyle hareket ettiğimizde kentlerimizin hızla dönüşmesi gerekiyor. Bu noktada devlet özel sektör işbirliği son derece önemli.”

  • MİMDER: “İSRAİL İLE TÜM İLİŞKİLER ASKIYA ALINSIN”

    İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka, bombardıman ve son olarak da hastane saldırısının katliam olduğunu ifade eden Hamza Can, “Şimdi hem devlet olara

  • Av. Cihan Şimşek MHP’den Milletvekili Aday Adayı

    Av. Cihan Şimşek, MHP Tokat Milletvekili Aday Adayı olduğunu basın açıklaması ile duyurdu.

  • Kapat
  • Enhanced - Icon only
  • Anketler

KATEGORİLER

  • ANKARA HABER
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SOSYAL GÜVENLİK
  • BELEDİYE
  • DİĞER KATEGORİLER

    • KÜLTÜR - SANAT
    • YAŞAM
    • İŞ İLANLARI
    • KADIN
    • DÜNYA
    • MAGAZİN
    • DİĞER
    • RÖPORTAJ

Giriş

Kapat
Kayıt Ol
Şifremi Unuttum