Kıtlıkta Ölülerini Yediler


Bu makale 2016-06-24 20:14:55 eklenmiş ve 904 kez görüntülenmiştir.

İnsanlığın en eski ve en büyük problemlerinden biri olan açlık geçmişte sadece dini ve vicdani yardımseverlikle çözümlenmeye çalışılırdı. Fakat günümüzde giderek yükselen bir “açlık söylemi“ olduğunu görmekteyiz.

Açlık ve yiyecek kıtlığı geniş bir coğrafyada ve tarih boyunca sıklıkla yaşanmıştır. Kutsal Kitaplarda bile peygamberlerin ve eski kavimlerin yaşadığı açlık ve kıtlıklardan bahsedilmektedir.

 

Daha yakın zamanlarda, tarihçilerin kayıtlarına göre Avrupa’da 10.yy’ da yirmi, 11.yy’da altı civarında büyük kıtlıklar yaşandığı bilinmektedir. İngiltere ve İrlanda’ da 13.yy’ ın başlarında (1203) büyük kıtlıklar meydana gelmiştir. İngiltere’ deki 1239 yılı kıtlığında insanların çocuklarını yedikleri hakkında kayıtlar mevcuttur. 13.yy’da  diğer ciddi kıtlıklar Almanya (1243), Sicilya (1268), Polonya (1281) ve İskoçya‘da (1297) yaşanmıştır.

 

14.yy’ın bir analizi de benzer bir kıtlık tablosu çizmektedir. Bir tarihçi bu durumu şöyle özetler: “1300’lerde Batı Avrupa’da doğan neredeyse bütün çocuklar tahmini 30-35 yıllık ömürleri boyunca en az bir veya iki defa aşırı açlık olasılığıyla karşı karşıya kalırdı”. Fransa’da 14.yy’da on bir civarında kısa ve uzun süreli kıtlık belgelenmiştir. Ayrıca bu sayılanlardan başka pek çok yerel kıtlık yaşanmıştır.

 

Hindistan’da bilinen en şiddetli kıtlık 1396’da yaşanan ve 12 yıl süren kıtlıktı. Görüldüğü gibi genel kıtlıklar tarih boyunca bir istisnadan çok, rutin haline gelmiştir.

 

19.  ve 20.yy’larda kıtlığın etki alanı değişti. Son iki yüzyılda açlığın, hem ciddi kıtlıktan etkilenen nüfus oranı, hem de kıtlıktan ölenlerin sayısı olarak azaldığı ve daha önce yıllar boyu açlıkla yüz yüze olan dünyanın bazı kısımlarında, açlığın artık problem olmadığı görülmektedir. Fakat öte yandan kronik açlık ve kıtlıklar dünyanın diğer bir kısmında özellikle kalkınmakta olan üçüncü dünya ülkelerinde ölümcül bir problem olmaya devam etmektedir.

 

Avrupa’da 14.yy’daki açlık ile Fransa ve İngiltere arasındaki  “Yüzyıl savaşları (1337-1453)”  arasındaki paralellik tesadüfî değildir. Savaşlardan sonra üretim yeniden tesis edilmişti çünkü askerler tarlaları kurutmuşlar, varolan azıcık tarım araç gereçlerini yok etmişler ve değirmen, samanlık, bağ ve bahçeleri yakmışlardı. Çiftçiler korktuklarından kasabalara kaçmışlardı.

 

Son yüzyıllarda yiyecek sıkıntısı beraberinde büyük savaşları getirmiştir. Fakat buna ilaveten, modern iç devrimlerin ortaya çıkardığı ekonomik karışıklık içinde, kıtlık tehdidi baş göstermeye başladı. 1791 de Fransız Devrimi’ni inceleyen Carlyle Şöyle yazmıştır:  “Ekmek , her zaman azizdir ve daha da azizleşmektedir .” 1793 yılında Fransa’da diğer bir tarihçinin gözlemi şöyledir“İnsanlar krizden krize sürüklendiğinden yorgun düştü. Endüstri enkaz halindeydi, açlık şehirleri kol geziyordu”.

 

Fransız Devrimi’nin takipçisi modern devrimler , tarım üzerinde benzer etkiler yarattılar.. Örneğin,  Mao’ nun Çin komünizmini saflaştırma ve Sovyet komünizminin etkisinden kurtarmak için ortaya koyduğu devrimci  “ Büyük İleri Sıçrama” çabası (1958-1960) gıda temini üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. Çinli köylüler komünist sistemi kabul etmeleri için devrim tarafından zorlandılar, özel bölgelerini terk ettiler ve tarımdışı üretimde yer almaya zorlandılar. Sonuçta 1959 ‘ da Çin’ de ciddi bir açlık sıkıntısının yaşandığı görülmektedir.

 

Bitmeyen devrimci karışıklıklar bir çok Güney Amerika ülkesinde, Asya’da ve son zamanlarda Afrika’ da yiyecek kıtlığına sebep olmuştur. Güvenilir gıda üretimi için gerekli olan atmosfer,  aralıksız devrim mücadeleleri, kan, ateş ve savaşlar değil, aksine bireysel üreticiler için barış, düzen ve özgürlüktür.

 

Hükümet politikalarının da kıtlık olasılığını artırdığı  düşünülmektedir. Zoraki fiyat kontrolleri  buna  genel bir örnektir. 1973 yılında Batı Afrika  Bölgesinde “Sahel” olarak bilinen ve altı ülkede  -Moritanya, Senegal, Mali, Yukarı Volta, Nijer ve Çad ‘ da -  yaşanan gıda sıkıntısını düşünürsek;  şiddetli kuraklığın kitle halinde kıtlığa sebep olduğu bir gerçektir, fakat üzücü ve  irrasyonel olan, bu ülke hükümetlerinin, şehir sakinlerine gıda fiyatlarını düşük tutmak için, tarım ürünlerinin fiyatlarını suni olarak  düşürmeye yönelik  uygulamalarıdır. Anormal fiyat düşüklükleri gıda sıkıntısını artırmıştır. Çünkü illegal ihracı ve kara borsada satışı hariç, gıda yerel üretimi ekonomik olmayan bir  mal haline gelmiştir. Batılı ülkelerin yardımları ancak ölümleri 100.000 civarında tutabilmiştir.

 

Politik dengelerin sürdürüldüğü, özel mülkiyetin korunduğu ve sosyal kıskanma davranışının olmadığı en az gelişmiş ülkelerde bile tarımsal üretkenliğin anahtarı, sermaye tasarrufunun sabit olarak artırılmasındadır. Bu parasal sermaye havuzu araç- gereç, makine ve ekipman gibi sermaye mallarının üretiminin artırılmasına finans kaynağı yaratır. Sermaye mallarının kullanılması ise daha fazla gıda üretimini mümkün kılar.

 

Artık günümüzde, az gelişmiş ülkelerin halkı,  gıda üretimlerini kendi yetersiz tasarrufları ile artıran sermaye gelişimini finanse etmek zorunda değildir. Batı pazarlarında sermaye, bu gibi amaçlar için kullanıma hazırdır. Tüm bu az gelişmiş ülkeler yabancı sermayeyi cezp edebilmek için yabancı yatırımcılara iyi bir ev sahipliği yapacaklarını, teşebbüs için güvenli ortamı sürdürerek göstermelidirler. Ne yazık ki, çoğu zaman, az gelişmiş ülkelerde, yabancı sermaye, pahalı yatırım hazırlıkları ve oluşturulması gereken politikalardaki ısrarı sebebiyle kovulmaktadır. Sonuç olarak, ABD ‘nin dış yatırımlarının dörtte üçü halen az gelişmiş değil, gelişmiş ülkelerdedir (Kanada, Avrupa, Japonya ve Avustralya ).

Diğer yazıları...
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi