Maaş Ödemelerinin Tüketim Üzerine Etkileri


Bu makale 2016-03-30 21:42:03 eklenmiş ve 882 kez görüntülenmiştir.

Maaş; bir kişiye yaptığı işin karşılığı olarak düzenli bir şekilde ödenen para olarak tanımlanabilir. Maaş günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak ödenebilir.Basit gibi görünse de her birinin ayrı ayrı sistematiği ve neden olduğu sonuçlar vardır. Kısa süreli işler , mevsimsel işler yani geçici olarak gerçekleşen işler dışında sürekli iş gören şirketler ve devletler konumuzun kapsamını oluşturacaktır.

Maaş aralığı, insanların ekonomik planlar yaptıklarında dikkate aldıkları en önemli kriterlerden biridir. Bunun farkında olan ulusal ve uluslararası aktörler insanların kazandıkları paranın ceplerinden nasıl çıkarmasından çok, bilinçsizce çıkarmalarını daha fazla tercih etmektedirler.Bunu istemelerinin sebebi,insanların bilinçsiz harcama yapmaları,ve bu yüzdende ait oldukları yerlerde uzun süre çalışmak zorunda kalmaları ve daha ağır şartlar altında işlerine devam etmek zorunda olduklarından olsa gerek. Maaş aralığı da günümüzde bu durumu gerçekleştirmeleri adına güzel bir araç haline gelmiş durumdadır.Akıllarda oluşan soru maaş aralığının bunun üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?

Dünya'nın çoğu bölgesinde kullanılan ''aylık sistemi'' ele alalım. Küreselleşmeninde beraberinde getirdiği taksitle mal sahibi olma konusu da örneğimiz olsun.İnsanların sahip olmak istedikleri mallar yani;menkuller gayrimenkuller vs. ortalama olarak bir aylıkla alınabilecek ürünler değil. Ve bu malları elde etmek  için bankalardan kredi olsun ya da başka kaynaklardan borç alma şeklinde olsun insanlar bir şekil de uzun vadede borç yükümlülüğü altına girmektedir. Ve bu borcu ödeyebilmek adına çalıştığı yerde çalışmaya devam etmesi gerektiğinin bilincinde bu borca girmiş bulunmaktadır. Çalışanın bu mecburiyetini bilen işveren bu kozu her aşamada  kullanmaktan geri durmamaktadır. İnsanlar her ne kadar kendi isteğiyle satın almış olsa da geniş perspektiften bakılınca bu duruma mecbur bırakıldığının görülmesi çok zor olmasa gerek. Diğer bir açıdan, insanı düşünmemeye zorlayan bu sistem, bir ayda tasarruf edilen parayı, gelecek aybaşı alacağı paranın garantisiyle de ihtiyaç dışı gereksinimlere harcanmasına yol açmaktadır. İnsanlar artık geleceğini değil bulunduğu ayı çıkaracak planı yapıp ayın sonunu getirdiği zaman mutlu olur hale gelmiştir.

Her sistemin avantajları dezavantajları elbette ki mutlaktır. Ancak insanları köle haline getiren her sistemin avantajları benim kanaatimce tartışmaya kapalıdır.İnsanı moronlaştıran düşünmeden çılgınca tüketime zorlayan sistemler, aktörler insanlığı buna mecbur bırakarak istediklerini elde etselerde,dünya kaynaklarının bu tüketime yetmeyeceği ve insanın bu denli basite indirgendiği düzenin varlığını sürdüremeyeceği görüşündeyim.

                                                                                                                                                                     İrfan SARIYERLİOĞLU

Diğer yazıları...
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi