Ulus Atatürk Anıtı Önünde Ahilik Haftası Kutlandı

Bu yıl 28’ncisi kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Ulus Atatürk Anıtı önünde yoğun bir katılımla düzenlenen törene ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Hotman, Ankara Ticaret İl Müdürü Ekrem Yıldız, ANKESOB Yönetim Kurulu Üyeleri, odaların baş
Bu haber 2015-05-13 10:09:50 eklenmiş ve 694 kez görüntülenmiştir.

Bu yıl 28’ncisi kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Ulus Atatürk Anıtı önünde yoğun bir katılımla düzenlenen törene ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Hotman, Ankara Ticaret İl Müdürü Ekrem Yıldız, ANKESOB Yönetim Kurulu Üyeleri, odaların başkan ve yöneticileri ile çok sayıda esnaf ve vatandaş katıldı.


28. Ahilik Haftası Kutlamaları Ulus Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner tarafından çelenk sunulması ile başladı.


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının ve Ankara Kulübü Derneği Seymen Ekibinin gösterileri ile renklenen tören, protokol konuşmaları ile devam etti. Konuşmaları takiben İlin Ahisinin tanıtımı ve plaket takdiminden sonra Ulus Meydanı’nda son olarak protokol ve vatandaşlara Ahi Pilavı ikramı gerçekleştirildi.


Görkemli bir açılışla başlayan törenin ilk konuşmasını yapan Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner, şunları kaydetti: “Sözlerime başlamadan önce en kalbi duygularımla hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 28’ncisini düzenlemiş olduğumuz Ahilik Haftası Kutlama programına hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.


''AHİLİĞİN TEMELİNİ GÜZEL AHLAK VE HELAL KAZANÇ OLUŞTURUR''


Ahi kelimesi Arapçada kardeşim anlamına, Türkçede ise eli açık, civan mert, yiğit anlamına gelmektedir. Konuşmama Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin nasihatlarıyla devam etmek istiyorum: Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Ahilik teşkilatı kurulurken helal kazanç ve güzel ahlak bu işin olmazsa olmazıdır. Ahi Evran-ı Veli Hazretleri’nin nasihatlarını dinlediğimizde özellikle güzel ahlak ve helal kazanç ön plana çıkmaktadır. Ahi Evran; ‘Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce konuşma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil. Kendin muhtaçken bile başkalarına verecek kadar cömert ol’ demiştir.


''BİZLER 21. YÜZYILIN AHİLERİYİZ''


Ahilik, Türk esnaf ve sanatkarlar örgütlenmesidir. Ahiler Anadolu’da uzun yıllar ticaretin ve sanat dallarının gelişmesinde, dinin yayılmasında, barış ve huzurun tesisinde önemli roller üstlenmişlerdir. Bizler 21. Yüzyılın Ahileriyiz. Ahi Evran, 13. yüzyılın başlarında Türklerin Anadolu’ya göçü ile birlikte halkın meslek ve sahibi ve kalıcı olmasını sağlamak için Ahi teşkilatını kurmuştur. Ahilik teşkilatı meslekte, sanatta ve ticarette doğruluğu, dürüstlüğü, yardımlaşmayı ve dayanışmayı ön planda tutmuş bir kuruluştur. Ahi Evran-ı Veli Hazretleri 13. yüzyılda Ahiliği kurduğunda Türklerin, esnaf ve sanatkarların örgütlenmesini ön planda tutmuştur. Bildiğiniz üzere, Türkler Anadolu’yu yurt edindiğinde o dönem Anadolu’da ticaret, sanat ve meslekler Rumların ve Ermenilerin hakimiyetindeydi. Ahi Evran-ı Veli Hazretleri, tekkeler ve zaviyeler kurarak, Anadolu’ya göç eden Türkleri meslek sahibi edindirmiş, aynı zamanda dini eğitim ve askeri eğitim de vermiştir. Moğol istilasında devletinin yanında savaşan Ahileri de görürsünüz.


''FATMA BACI: İŞİNE, EŞİNEİ, AŞINA SAHİP OL''


Aynı şekilde Ahi Evran-ı Veli Hazretleri’nin hanımı Fatma Bacı da, Bacıyan-ı Rum teşkilatını kurmuş, Anadolu’daki hanımlarımıza, genç kızlarımıza sofra düzenini, el işini, kilim dokumayı öğretmiştir. Ahi Evran-ı Veli Hazretleri’nin eşi Fatma Bacı, ‘Eşine, işine aşına sahip ol demiştir.


''AHİCE YAŞAMAYA İHTİYACIMIZ VAR''

Ahilik özünde, kardeşliği, birlik ve beraberliği, dayanışmayı benimsemiş bir kuruluştur. Bugün her şeyden çok bizlerin de birlik ve beraberliğe, Ahice yaşamaya ihtiyacı var. Tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Bayramını, Ahilik Haftasını kutluyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sağ olun, var olun.”


ANKESOB Başkanı Yiğiner’in ardından konuşmasını yapan Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Hotman da şunları ifade etti: “28. Ahilik Haftası nedeniyle tarihi bir kez daha yaşamak, yüreklerimizde heyecanını hissetmek, esnaf ve sanatkarlarımızın heyecanını paylaşmak için bugün burada buluştuğumuz Ulus Meydanı’nda hepinizi muhabbetle selamlıyorum.
 


Küçük sermayelerini alın terleri ve emekleriyle birleştiren, vatanseverlik duygularıyla pekiştiren, ülkemizin her yerinde dükkanlarını açan tüm esnaf ve sanatkarlarımızın haftalarını tebrik ediyorum. İktisadi ve sosyal yaşama ahlakı ekleyen atalarımız olmuştur. Ahilik, ticaret ve ahlakın yan yana geldiği, dayanışmanın olduğu bir müessesedir. Burada ırk, renk, dil ayrımı yoktur. Dürüstlüğün, cömertliğin, ahde vefanın esas alındığı bir anlayış vardır. Ahilik sanatın, ticaretin, mesleğin, olgun kişiliğin, güzel ahlakın doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere dayanan bir geleneğimiz, toplumun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklidir. Ahlaki, askeri ve siyasal alanların dışında özellikle sosyal ve ekonomik alanlarda oldukça etkili olmuştur. Bugün dünyada yeni yeni yerleşen kavramlar olan tüketici hakları, standardizasyon, kalite gibi kavramlar, bu kavramların denetimini sağlayan kurumlar Ahilik teşkilatı aracığıyla Anadolu ticari hayatına çok eskiden yerleşmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk Milleti’ne has sosyo-ekonomik bir sistem olmuştur. Ahilik Haftası, Anadolu’nun her yerinde kutlanılmaktadır. Ama Ahiliği Ankaralılar bir başka hisseder ve kutlarlar. Bütün esnaf ve sanatkarlarımıza selam olsun. Esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası kutlu olsun.”


İLİN AHİSİ HÜSNÜ KAYA'YA PLAKET TAKDİM EDİLDİ


Ankara Ahilik İl Kutlama Komitesi tarafından İlin Ahisi seçilen 87 yaşındaki Çamlıdereli Sıcak Demir Ustası Hüsnü Kaya’ya plaket ve sertifikasını ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner ve Vali Yardımcısı Mustafa Hotman birlikte takdim etti. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında İlin Ahisi seçilmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Hüsnü Kaya, “70 yılı aşkındır demir dövüyorum. Takdir edilmek benim için büyük bir onur dedi.”



Celal Yardımcı Anadolu Lisesi öğrencisi Abdullah Çevik, ‘AHİYANE’ adlı şiiri okudu. Kendi şiirini duygulu ve içten okuyan öğrenci Abdullah Çevik, törene katılanlardan büyük alkış aldı.

Şed kuşatma temsili töreni yapıldı. 28. Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında kalfalıktan ustalığa geçiş töreni olarak gerçekleştirilen Şed Kuşatma Töreni protokolün yanı sıra vatandaşlar tarafından da büyük ilgiyle izlendi. Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler’in hazırladığı ve ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği Şed Kuşatma Töreninde, ahiliğin önemi ve Ahi kültürü de temsili bir şekilde anlatıldı.


PROTOKOL VE VATANDAŞLARA AHİ PİLAVI İKRAM EDİLDİ


Gerçekleştirilen etkinliklerin ardından törene katılan tüm davetlilere ve vatandaşlara Ahilik felsefesine yakışır bir şekilde Ahi Pilavı ikram edildi. Geleneksel hale getirilen Ahi Pilavı, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner de bir süre törene katılan davetlilere, esnafa ve vatandaşa Ahi Pilavı ikramında bulundu. Yiğiner, “Birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma ruhu içinde bir arada olduğumuz Ahilik Haftası Kutlama Törenine ve Ahi Pilavı ikramımıza katılan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi. 

Kutlamanın Görüntüleri İçin TIKLAYIN

 
ETİKETLER : Ulus Atatürk Anıtı Önünde Ahilik Haftası Kutlandı
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi