Konutta Vergilerin Artırılması Planına Sektörden Sert Tepki

Vergi reformu taslağında, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemelerin yer almasını değerlendiren sektör temsilcileri, “İnşaat sektörü durma noktasına gelir, işsizlik artar, ucuz konut tamamen hayal olur. Kiracılık oranı ve kira fiyatları inanılmaz oranlarda yükselir” şeklinde değerlendirdiler.
Bu haber 2024-05-24 09:07:52 eklenmiş ve 2323 kez görüntülenmiştir.

 

KONUTTA VERGİLERİN ARTIRILMASI PLANINA SEKTÖRDEN SERT TEPKİ

 

 

Vergi reformu taslağında, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemelerin yer almasını değerlendiren sektör temsilcileri, “İnşaat sektörü durma noktasına gelir, işsizlik artar, ucuz konut tamamen hayal olur. Kiracılık oranı ve kira fiyatları inanılmaz oranlarda yükselir” şeklinde değerlendirdiler.

Yüksek faiz oranları ve anormal şekilde artan inşaat maliyetleri sebebiyle inşaat sektörünün görülmemiş şekilde daraldığını belirten Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Şimdi yeni vergilerle sektör bitirilmek istenilmektedir. 6 Şubat Depremlerinde Türkiye’nin konut stokunun acilen yenilenmesi gerektiğini ağır bir bedel ödeyerek gördük. Dün yaşadığımız bu gerçeği unutarak konut maliyetlerini zirveye çıkartmak, vergileri artırmak hangi mantığa, hangi stratejiye uyar” ifade etti.

SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR

Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konutun 5 yıl elde bekletilip 5’inci yıldan sonra satılması durumunda vergi alınmadığını aktaran Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Hamza Can, “Şimdi konutu ne zaman satarsanız satın vergi konulması planlanıyor. Bir konut ilk 5 yıl içinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor. Yeni düzenleme ile 5 yıl istisnasının kaldırılması planlanıyor. Bu can çekişen sektörün ipini çekmek anlamına gelir. Siz ikinci kez motorlu araç alınıp satılırken noter masraflarının dışında vergi alındığına şahit oldunuz mu? Zaten konut her alınıp satıldığında devlet toplamda yüzde 4 oranında vergi alıyor. Ne kadar alınıp satılırsa toplamda o kadar çok vergi toplanıyor. Vergi piramidi oluşuyor. Aslında yapılması gereken ikinci el satışlarda tıpkı motorlu araçlarda olduğu gibi verginin tamamen kaldırılmasıdır. Bu durum aynı zamanda eskiyen konut stokunun yenilenmesi, depreme karşı tedbir alınması anlamına gelir.” dedi.

KONUT ALANA BÜYÜK VERGİ YÜKÜ ÇIKACAK

Taslak düzenleme ile konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağını, bunun yerine ekspertiz raporu isteneceğini kaydeden Hamza Can, “Herkes biliyor ki, konut alımında tüm vergileri alıcı ödüyor. Güncel fiyata geçilmesi durumunda konut alana büyük vergi yükü gelecek. Yüksek faiz oranları sebebiyle zaten vatandaş konut alamıyor. Bu durumda hiç alamayacak. Verginin yükselmesi ile düşen konut alım satımları vergi oranlarını yükseltseniz bile toplayacağız vergiyi azaltacaktır.” şeklinde konuştu.

YALIDAN DAHA AZ VERGİ

 

Taslak düzenlemeyle birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınmasının öngörüldüğünü anlatan Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Bu durumun da sakıncalarını anlatalım. İnsanları emeksiz kazanca faize yönlendirmiş olursunuz. Taşrada iki evi olan ve toplamda 1 milyon lira etmeyen bu konutlardan daha fazla vergi mi alacaksınız; Boğaz’da 50 milyon lira bedelli yalısı olandan daha az vergi alacaksınız, ücra köşede bulunan ve toplam değeri 3 milyon etmeyen üç konuttan fazla vergi alacaksınız. Yine motorlu araçlardan örnek vermek gerekirse, siz ikinci, üçüncü araçları olanlardan daha fazla motorlu taşıtlar vergisi mi alıyorsunuz? Bu düzenleme inşaat sektörünü bitirir.” diyerek açıklamasını tamamladı.

ETİKETLER : Hamza Can MİMDER Mamak İnşaat
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi