İYİ PARTİ ANKARA’DA NE YAPAR?

İYİ Parti’nin Çankaya’da AK Parti’den daha fazla oy aldığını biliyor muydunuz? Çankaya ilçesinde AK Parti yüzde 14 oy alırken, İYİ Parti ise yüzde 16.02 oy oranına ulaştı.
Bu haber 2024-01-17 09:19:00 eklenmiş ve 2118 kez görüntülenmiştir.

 

Yerel seçimlere tek başına girme kararı alan İYİ Parti’ye sağdan ve soldan yapılan saldırıların yaşandığı bir dönem geçiriyoruz.

İYİ Parti kurulduğu günden beri CHP ile ittifak hâlinde oldu. Hani derler ya İsa’ya, ne Musa’ya yaranamadı.  Bu söz İYİ Parti’nin durumunun en net özetidir.

İYİ Parti girdiği tüm seçimlerde yüzde 10-12 civarında oy aldı. Oysa ittifaksız seçimlere girmiş olsaydı oyu yüzde 30’lar bandına gelebilirdi. Sanki derin güçler onu CHP ile ittifak yapmaya zorladı. Oysa Türkiye’de seçmen kendisine yakın oy verebilecek parti arıyor. İYİ Parti böyle bir tercihti. Fakat işin içine CHP girince, terör olayları sebebiyle Kürt kökenli siyasi partiler girince insanlar İYİ Partiye oy verme noktasında hep tereddüt yaşadı. Tüm bunlara rağmen oyunu yüzde 10’un üzerinde tutmayı başardı.

Durum böyle olunca İYİ Parti 31 Mart 2024 seçimlerine tek başına girmeye karar verdi. Alınan karar kurumsallaşma açısından doğru bir adımdır.

Fakat partiden istifalar başladı. Kimi ittifak yaptınız diye istifa etti, kimi ittifak yapmıyorsunuz diye…

İstifalar, çalkantılar (İYİ Parti dağılıyor mu?) yorumlarını da beraberinde getirdi.

Bence İYİ Parti duruluyor. Çünkü istifalar tamamen kişisel menfaatlere dayanıyor.

Şimdiye kadar İYİ Parti’ye oy veren seçmen istifa edenleri tanımıyor bile… Oyunu arayış içerisinde olduğu için oy verdi. Durulaşan bir İYİ Parti oyunu artıracaktır.

Parti kulislerinde İYİ Parti'nin yerel seçim hedefinin sadece belediye kazanmak değil, oy oranını yüzde 15'e çıkarmak olduğu konuşuluyor. İYİ Parti'nin tek başına seçimlere katılma kararının altında, partiye kurumsal bir yapı kazandırma amacının olduğu belirtiliyor.

Bence İYİ Parti net bir strateji ve doğru adaylarla ciddi sayıda belediye başkanlığı kazanabilir.

Ankara özelinden hareket edecek olursak, Beypazarı, Ayaş, Çubuk, Güdül gibi ilçelerde güçlü adaylar çıkarması durumunda seçimin ortağı olabilir.

İYİ Parti’nin Çankaya’da AK Parti’den daha fazla oy aldığını biliyor muydunuz? Çankaya ilçesinde AK Parti yüzde 14 oy alırken, İYİ Parti ise yüzde 16.02 oy oranına ulaştı.

İYİ Parti’nin Ankara’da başarıya ulaşması için belediye meclis üyeliklerine de kaliteli isimler, kanaat önderleri, tek başına seçmeni sürükleyen muhtarlar koymalıdır.

Mesela müteahhit dernekleri başkanları, yönetim kurulu üyeleri bu noktada önemlidir. Bölgesinde binlerce insanı ev sahibi yapmış, on binlerce insana iş imkânı sağlayarak diyalog kurmuş isimler seçmeni arkasından sürükleyecektir. Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği aktif bir sivil toplum örgütüdür. Bu dernekte ciddi isimler vardır.

Uzunca süre hemşehri derneklerinde yöneticilik yapan isimler de önemli. Her bölgenin aldığı göç dalgasının incelenmesi ve ona göre aday belirlenmesi seçmen nezdinde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Mamak’ta Çorumlular, Keçiören’de Çankırılılar örnek olabilir.

Muhtarlar… Her eve girip çıkabilen, hasta ziyaret eden, cenazelere katılan, her esnafı ziyaret eden, seçmenle birebir muhatap olan, hem de 5-10 yıllık dönemde her an birlikte olan muhtar seçmen nezdinde kıymetlidir.

Bir de kanaat önderleri… İkna edilmeleri durumunda belediye meclis üyelikleri noktasında etkin olacaktır.

Kısacası siyasette hiçbir sonuç sürpriz değildir. Başarı kendiliğinde gelmez. Seçim başarısını başkalarının başarısızlığı noktasında beklerseniz avucunuzu yalarsınız.

İYİ Parti’nin son genel seçimlerde Ankara ilçelerinde aldığı oy oranları aşağıda verilmiştir.

İLÇE

İYİ

Akyurt

10%

Altındağ

%9.87

Ayaş

%18.09

Bala

%11.04

Beypazarı

%28.87

Çamlıdere

%10.32

Çankaya

%16.02

Çubuk

%9.71

Elmadağ

%11.81

Etimesgut

%15.51

Evren

%13.61

Gölbaşı

%14.72

Güdül

%13.82

Haymana

%6.86

Kahramankazan

%11.36

Kalecik

%13.01

Keçiören

%12.82

Kızılcahamam

%14.66

Mamak

%9.44

Nallıhan

%18.59

Polatlı

%12.86

Pursaklar

%11.3

Sincan

%10.93

Şereflikoçhisar

%12.31

Yenimahalle

%14.13

TOPLAM

%12.80

 

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi