Ahmet Çeltek Tokat Ziraat Odası Başkan Adayı

Tokat’ın duayen çiftçilerinden aynı zamanda tarıma dayalı sanayi noktasında çalışmalar yapmış Ahmet Çeltek, Tokat Ziraat Odası başkanlığına projeleriyle aday olduğunu açıkladı.
Bu haber 2023-01-16 13:45:21 eklenmiş ve 358 kez görüntülenmiştir.

 

TOKAT’IN DUAYEN ÇİFTÇİSİ AHMET ÇELTEK…

“ÇİFTÇİMİZİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ODA BAŞKANLIĞINA ADAYIM”

 

 

Tokat’ın duayen çiftçilerinden aynı zamanda tarıma dayalı sanayi noktasında çalışmalar yapmış Ahmet Çeltek, Tokat Ziraat Odası başkanlığına projeleriyle aday olduğunu açıkladı. Ahmet Çeltek ile adaylığı ve projeleri üzerine söyleşi yaptık.

Ahmet Bey kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ahmet Çeltek: 1956 yılında Tokat Taşçiftlik köyünde dünyaya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimimi Tokat'ta tamamladım. Gaziosmanpaşa üniversitesi işletme bölümünden mezun oldum.

Çiftçilikle tanışmanız nasıl oldu?

Ahmet Çeltek: Çiftçilik bizim aile geleneğimizdir. 1976 yılında dedemin vefatından sonra yaşımın küçük olmasına rağmen köydeki bütün işlerin sorumluluğunu aldım.

Peki, hem alaylı hem de eğitimli bir kişi olarak nasıl bir yol haritası çizdiniz?

Ahmet Çeltek: Tarım işleri ile uğraşırken mümkün olduğu kadar modern tarım uygulamalarını benimseyerek uyguladım. Modern tarımla kendi ürünlerimizi üretirken bir yandan da çevremizdeki çiftçilere örnek oluyorduk. Tokat'ta yetişen her türlü ürünü yetiştirmeye başladım. Bu süreçte tarımı yaparken günlük 70-80 tarım işçisine de istihdam alanı sağladık.

Diğer sektörlere geçmeniz nasıl oldu?

Ahmet Çeltek: Tarım işlerim devam ederken traktör alım satım işini de yapmaya başladım. Böylece ticari hayata da başlamış oldum. Daha sonra 1983 yılında akaryakıt bayisi olarak akaryakıt istasyonu açtım. Büyüterek devam eden işlerimizin yanında modern hayvancılığı da ekleyerek hayvancılık sektöründe de faaliyete başladım. 1987 yılında TOKEŞ AŞ olarak hayvancılığa başladım. Tokat'ın bir zamanlar en iyi hayvancılığını yaptım.

Çiftçi örgütlerine geçmeniz nasıl oldu?

Ahmet Çeltek: 1992 yılında Turhal Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. Aynı zamanda Amasya Şeker Fabrikasında Yönetim Kurulu Üyeliği de yaptım. Böylece çiftçilerimizin sıkıntılarını daha yakında ilgilenme şansım oldu.

Sanayiciliğiniz nasıl oldu?

Ahmet Çeltek: 1992 yılında Tokat Ticaret Borsası kurucu üyesi olarak başladığım Ticaret Borsasında 20 yıl Başkanlık görevinde bulundum. Tokat Organize Sanayi Bölgesinde ilk yatırımcılardan birisi olarak Nur Un Sanayi işletmesini kurdum. 20 yıla yakın Yönetim Kurulu Başkanı olarak firmamızı başarılı bir şekilde devam ettirdim. Bütün bu işleri yaparken tarımı hiçbir zaman ihmal etmedim. Tarım her zaman benim en sevdiğim işlerimden birisi olmuştur. İşlerimizin tamamına yakını devam etmektedir. En ağırlıklı işim çok sevdiğim tarımdır.

Niçin Tokat Ziraat Odası başkanlığına aday oldunuz?

Ahmet Çeltek: Toprağı çok seven birisi olarak Tokat Ziraat Odasının kayda değer bir iş yapmadığını, çiftçilerimizin bu durumdan mustarip olduğunu gördüğümden işlerimin çokluğunu da bir kenara bırakarak Tokat çiftçilerine destek olmak için Tokat Ziraat Odası Başkanlığına aday oldum.

Projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ahmet Çeltek: Zirai ilaç, topum satış merkezi, Maliyetine zirai gübre ve yem satış merkezi, Tüm köylere mobil akaryakıt hizmeti, Her bölgeye alanında uzman ziraat mühendisliği, Her bölgeye veteriner hizmetleri ve  Zirai Makine Ekipman Satış Merkezi projelerim bulunuyor.

Halkın modern tarımla buluşmadığını daha sonra bu modern tarımdan nasıl bir gelir elde edildiğini, neler yapıldığını bir sürü eksiklikler gördüm. Bunun yanında Türkiye’de birçok Ziraat Odasını gezdim. Bazı odalar çok çok farklı bizim burada farklı. Bende bu eksiklikleri görünce Ziraat Odası başkanlığına aday olayım bizde batıya uygun bir şekilde biz de Tokat çiftçisini ayağa kaldıralım diye düşündüm. 2023 yılı seçimlerinde aday olduğumu açıkladım. Şuanda da çalışıyoruz.

Eskiden tohum eleme makineleri vardı. Şimdi onların hepsi kalktı, çiftçi rast gele tohum ekiyor. Kalitesine kimse bakmıyor. Bu konuda ne danışman nede bir üye var. Aslında tarım ve orman il müdürlüğü ile müşterek çalışılarak yapılsa hangi tohum nereye ekilecek, hangi zamanda ekilecek böyle olmasının daha faydalı olacağına inanıyorum. Bunları yapmak için de danışman mühendislerimiz, veterinerlerimiz olacak. Bunlar yoğun bir şekilde çalışacaklar boş günleri olmayacak. Köylüyü bilinçlendirmek için köylünün işinin yani havaların yağışlı olduğu günlerde köy kahvelerine ya da muhtarlıklara toplayarak bilinçlendirecekler

Ziraat Odası başkan adayları çok bu konuda ne diyeceksiniz?

Ahmet Çeltek: Şuan itibariyle Ziraat Odası Başkanlığı seçimlerinde 4 aday bulunması çok güzel bir durum. Tokatlı hemşerilerim iyi duysunlar. Sadece ve sadece ben çiftçiyim. Şöyle yola çıktım. Çiftçinin derdinden çiftçi anlar. Herkes kendi mesleğini iyi bilir. Çiftçi olmayan kişinin ziraat odasında ne işi var. Özellikle çiftçi seçeceksin ki bir elini taşın altında olan birisi olursa daha farklı çalışır.

Traktörler ilgili düşüncelerim var. 10 dönüm arazisi olan bir çiftçinin traktör alması gerekmez. Ziraat Odası bünyesinde 10 adet traktör bulundurularak çiftçilerin yakıtını koyması şartıyla kullanıp işi bittiğinde ziraat odasına teslimini sağlayacağız. Gökdere’deki çiftçi ofise mahsul satacak ama ofis Çamlıbel’de. Sen oradan alacaksın ya da ofis ile işbirliği yapacaksın o bölgenin hasat zamanı bitene kadar anlaşma yaparak orada alım yaptıracaksın. Mazotu çiftçinin ayağına götüreceğiz ve maliyetine götüreceğiz. Kar hesabı düşünülmeyecek. Ziraat Odaları çiftçinin öz malıdır. Bugüne kadar Tokat çiftçisi bunların hiçbirinden faydalanamadı. Benim çocukluk yıllarım da ziraat odaları ilaç, gübre hatta traktör sattığı zamanlar bile oldu. Bunlar olmayacak şeyler değil. Burada çiftçi ucuza mal edecek, kalitelisini alacak. Piyasada çok sahte ürünler var. Bunlara meydan vermemek için benim bir Ziraat odam var diyecek. Bu teşkilatı ziyaret edecek oradan bilgi alacak oradan yönlendirilecek. Başıboş çiftçilik olmayacak. Ziraat odası demek sadece aidat almak değil. Ziraat odaları başkanlığı demek bizzat çiftçi ile işi bilerek muhatap olmak demek. Ziraat odası başkanlığı demek arabayla kendi işi üzerinde gezmek değildir. Ziraat Odası başkanlığının sorumluluğu o kadar büyük bir kuruluştur. Bu büyüklüğünü hiçbir zaman gösteremedi. Bu çiftçi ile her şey olabilir. Bütün bu sıkıntıları gidermek için ben de Tokat Ziraat Odası başkanlığına aday oldum. Tokatlı hemşerilerimin desteğini bekliyorum. Çiftçi kardeşlerimin desteklerini bekliyorum.

Ahmet Bey, bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum.

Ahmet Çeltek: Ben de teşekkür ediyorum.

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer EKONOMİ haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi