Yurt dışı internet alışverişi zorlaştı

AB dışından yapılan ithalatta gümrük vergisi 10 puan artırıldı, beyannamesiz alışveriş limiti 1500 Euro’dan 150 Euro’ya indi. Öte yandan güvenlik kuruluşlarının gümrüksüz ithal ettiği araçlar 10 yıl sonra satılabilecek.
Bu haber 2022-03-15 15:22:40 eklenmiş ve 349 kez görüntülenmiştir.

 

AB dışından yapılan ithalatta gümrük vergisi 10 puan artırıldı, beyannamesiz alışveriş limiti 1500 Euro’dan 150 Euro’ya indi. Öte yandan güvenlik kuruluşlarının gümrüksüz ithal ettiği araçlar 10 yıl sonra satılabilecek.

4458 Sayılı Gümrük Kanununun uygulanmasıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak, yurt dışından internet üzerinden yapılan alışverişi zorlaştıran iki adım atıldı.  AB ülkeleri dışından internet yoluyla yapılan alışverişte gümrük vergisi yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılırken, bu kapsamda yapılan beyannamesiz alışverişin limiti ise 1500 Euro’dan 150 Euro’ya indirilerek kapsam daraltılmış oldu.

4458 Sayılı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, AB dışı ülkelerden yapılan internet alışverişinde değeri 150 Euro’ya kadar olan ürünlerde yüzde 20 olan gümrük vergisi yüzde 30’a yükseltildi. AB’den yapılan ithalatta yüzde 18 olan vergi oranı değiştirilmedi. Bu kapsamda daha önce uygulanan parasal sınır 1500 Euro düzeyindeydi. İlaç cinsi eşya için 1500 Euro seviyesi korundu. Kararda yer alan sınırın üzerindeki ithalat için gümrük beyannamesi düzenlenmesi gerekiyor. Düzenlenecek belgeler için; gümrük müşavirliği, ordino, terminal ve benzeri isimler altında ilave ücret alınamayacak. Gönderinin geldiğine dair bildirimin alıcıya yapıldığı tarihten itibaren ilk üç gün için ardiye ücreti de alınamayacak.

Öte yandan; bazı elektronik cihazlar, parfüm, havyar, kürk gibi ürünlerin yer aldığı ÖTV IV sayılı listedeki ürünlerin bu kapsamdaki ithalatında gümrük vergisinin yüzde 20 oranında artırılmasına ilişkin uygulamada değişiklik yapılmadı.

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gerçek kişiye gelen ticari mahiyet arz etmeyen, değeri 1500 Euro’ya kadar olan kişisel kullanıma mahsus kitap ve benzeri basını yayın için gümrük vergisi yüzde sıfır olarak uygulanacak.

 

Konunun detayına bu linkten ulaşabilirsiniz.

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer EKONOMİ haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi