Sanayi Sitesi İnşaat İhalesinde Tartışmalar Büyüyor

Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin zemin dolgusu inşaat işi ihalesinin iptal edilerek Tokatlı firmadan alınması ve daha yüksek fiyat veren bir firmaya verilmesi Tokat’ta eleştirilere sebep olurken konu ile ilgili olarak KAD-TEM A.Ş Yöneticisi Mustafa Kürşat İkikat, “Mesele, ihale edilen işin firmamız tarafından yapılması değildir, işin o ya da bu firma tarafından en makul fiyatla bir an evvel yapılmasıdır” dedi.
Bu haber 2021-12-31 09:48:20 eklenmiş ve 297 kez görüntülenmiştir.

 

Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin zemin dolgusu inşaat işi ihalesinin iptal edilerek Tokatlı firmadan alınması ve daha yüksek fiyat veren bir firmaya verilmesi Tokat’ta eleştirilere sebep olurken konu ile ilgili olarak KAD-TEM A.Ş Yöneticisi Mustafa Kürşat İkikat, “Mesele, ihale edilen işin firmamız tarafından yapılması değildir, işin o ya da bu firma tarafından en makul fiyatla bir an evvel yapılmasıdır.  Mesele kul hakkıdır” dedi.

KAD-TEM A.Ş Yöneticisi Mustafa Kürşat İkikat tarafından yapılan yazılı açıklamada, “S.S. Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi sorumluluğu altında yapılacak olan Zemin Yükseltme Dolgusu Yapım İşi (altyapı) ihalesi ile alakalı olarak, kamuoyunda son günlerde firmamızı zan altında bırakacak şekilde yapılan açıklama, beyanat ve bilhassa firmamızı hedef gösteren sosyal medya aracılığı ile paylaşılan bilgilendirme notu başlıklı yazı sebebi ile bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur” denildi.

“İHALENİN İPTALİ MEVZUATA UYGUN DEĞİL”

İhalenin 09.11.2021 günü saat 10:30’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında yapıldığını aktaran KAD-TEM A.Ş Yöneticisi Mustafa Kürşat İkikat, “Bu ihalenin keşif bedeli 73.000.000 TL'dir. Firmamız bu ihalede en uygun teklifi (%41,08 indirim) vererek 43.011,600 TL’ye ihaleyi kazanmıştır. Adı geçen yapım işine ait idari şartnamenin 29.2 maddesine göre “ihale kararı, karar tarihini izleyen en geç 21 gün içinde onaylanır veya gerekçesi açıkça belirtilmek sureti ile iptal edilir.” denilmektedir. Altını çizerek belirtmek gerekir ki, yapılan bu ilk ihalenin, bugün tarihi itibari ile mevzuata uygun şekilde iptal edilip edilmediği belli değildir. Firmamız ihalenin akabinde, gerekli belgeleri Sanayi ve teknoloji bakanlığına teslim ederek, sözleşme imzalanması için davet edilmeyi beklerken, firmamızın kazandığı ihaleye ilişkin altyapı işinin yeniden ihaleye çıkartıldığını öğrenmiştir. Tekrar belirtmek isteriz ki, ilk ihaleye ilişkin bize herhangi bir iptal kararı tebliğ edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

“VİCDANİ SORUMLULUKTAN KURTULAMAYACAKLAR”

İkinci ihalenin 23.12.2021 tarihinde alelacele yeniden yapıldığını ve firmalarının ihaleden elenmek suretiyle, ihalenin en uygun teklifi (%32 indirim) veren firmaya verildiğini ifade eden İkikat, “Konu ile alakalı söylenecek çok şey olmasına rağmen, ticari etik gereği sadece firmamızı ilgilendiren bölümlere cevap vermekle yetineceğiz. Öncelikle, firmamızın yaklaşık yarım asra yaklaşan ticari hayatında, siyasi bir önceliği olmadığı gibi, üstlenilen her işi layığı ve hakkı ile yapmak dışında bir gayesi de olmamıştır. Olayın bu şekilde, siyasi bir zeminde tartışmaya açılmasını doğru bulmadığımız gibi, konunun başka bir mecraya taşınarak dikkatleri dağıtmaya çalışmanın da ilgilileri vicdani sorumluluktan kurtarmayacağını belirtmek isteriz” dedi.

“ÜSTLENDİĞİMİZ İŞLERİ TAMAMLARIZ”

KAD-TEM A.Ş Yöneticisi Mustafa Kürşat İkikat açıklamışını şöyle sürdürdü:

“Açıklamada, firmamız kast edilerek kamuoyunda ismimizin tartışıldığını, firmamızın ilgili yönetim kuruluna ve bakanlık yetkililerine, ihalenin bu rakamlarla ifa edilmesinde zorlanacağımızı ve işin yapımını mümkün görmediğimizi ifade ettiğimiz iddia edilmiştir ki bu iddia da açıkça bir yalandır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Ekte ki yazıda görüleceği üzere, ilk ihale, aynı zamanda komisyon üyesi olan iki kooperatif yöneticisinin talebi üzerine iptal edilmiştir. Basiretli bir tacir olarak, şimdiye kadar teklif verdiğimiz herhangi bir ihalede, teklifimizi geri çekmemiz mümkün olmadığı/olmayacağı gibi, herhangi bir bahane ile işi yarım ya da sürüncemede bırakmamız da söz konusu değildir. Firmamız üstlendiği her işi kar/zarar ayrımı yapmaksızın tamamlamıştır. Bu konuya firmamızı tanıyan ve vicdan sahibi herkes şahadet edecektir. Diğer bir iddia ise, yapılan 2. ihalede zaten teklif verme aşamasına geçme amacımızın olmadığı, ihalenin kamuoyunda tartışılmasını sağlamayı amaçladığımız ve iyi niyetli olmadığımız şeklindedir. Bu iddia da tamamen somut gerçeklerden uzaktır. Şöyle ki, yapılan 2. ihalede, ilgili komisyon firmamızı, banka referans mektubunun teyit yazısında eksik olduğunu iddia ettikleri bir kaşe yüzünden ihale dışı bırakmıştır. Bilindiği üzere, banka referans mektupları ve teyit yazıları, ihaleye katılımcı olan firmalara, bankalar tarafından verilmektedir. Bu aşamaya firmamızın herhangi bir dâhili bulunmamaktadır. Kaldı ki aynı komisyonun elinde, ilk ihalede tarafımızdan talep edilen ve geçerli olduğunu kabul ettikleri banka referans mektubu ve teyit yazısı da bulunmaktadır. Kooperatif yöneticilerinin yaptıkları açıklamalarda, bu bahaneye dayanmaları, ne kadar çaresiz olduklarının da açık bir göstergesidir.”

“İFTİRA KONUSUNDA BAŞARILILAR”

Kooperatif yönetimi üzerinde tartışmalar yapıldığını da belirten, Mustafa Kürşat İkikat, “Son olarak belirtmek gerekir ki, kamuoyunda ismi tartışmaya açılan firmamız değil kooperatifin yönetimidir. İlgili yönetimin, yaptığı son açıklamalar sonucunda kaybedecek bir itibarı da kalmadığından, firmamızın, kooperatif yönetiminin itibarını azaltmak gibi bir amacının olmadığını da belirtmek isteriz. Kurulduğu tarihten bugüne kadar teslim tarihi, her yıl başka bir tarihe ertelenen ve yaklaşık 5 yıldır Tokat ilinde ki sanayi esnafı tüm hemşerilerimizin aylık aidatları ile huzur hakkı alan ve halen bir arpa boyu yol alamayan kooperatif yönetiminin, kendi işlerinde olmasa da iş sosyal medyadan iftira ve isnatta bulunmak olunca gayet başarılı olduğunu da görmüş bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

“MESELE KUL HAKKIDIR”

KAD-TEM A.Ş Yöneticisi Mustafa Kürşat İkikat açıklamasını, “Mesele, ihale edilen işin firmamız tarafından yapılması değildir, işin o ya da bu firma tarafından en makul fiyatla bir an evvel yapılmasıdır.  Mesele kul hakkıdır. Mesele, insanlar yıllardır yeni sanayi sitesinde yapılacak olan dükkânlarına kavuşmak hayali kurarken, kooperatif yönetiminin yapılan geçerli bir ihaleyi iptal edip, daha yüksek bir fiyatla başka bir firmayı tercih etmesidir. Mesele, ailelerin iaşelerinden güç bela tasarruf ederek, kooperatif yönetiminin tasarrufuna bırakılan milyonlarca liranın keyfi kararlarla harcanıyor olmasıdır. Mesele, hemşerilerimizin bir an evvel dükkânlarına kavuşması için adım atılmasıdır. Asıl saygısızlık ise, yürütülen bu ihale süreçlerine ilişkin iddialar ayyuka çıkmışken, kooperatif yönetiminin, yakışanı yapmak yerine halen 3. şahısları hedef göstermek sureti ile iftira ve yalanlarla insanları zan altında bırakmasıdır.  Firmamız, bir Tokat firması olarak, hemşerilerimizin hizmetinde olmaya devam edecektir” diyerek tamamladı.

TOKAT DEĞERLERİ TOKAT’TA KALMALI

Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin zemin dolgusu inşaat işi ihalesinin Tokatlı bir firmadan alınarak başka ilden gelecek bir firmaya daha pahalı bir şekilde verilmesi Tokatlıları üzdü. İşin Tokatlı bir firma tarafından yapılması durumunda elde edilecek gelirin Tokat’ta kalacağını belirten Tokatlılar, “Bu işte kullanılacak ekipmanlar, ekipmanları çalıştıracak çalışanlar ve diğer girdiler Tokat’tan temin edilecektir. Bu tür işlerin Tokat’ta yapılması yerel sermayeyi güçlendireceği gibi, Tokat’taki işsizlere de iş kapısı olacaktır. Tokat göç veriyor. Bunun temel sebebi insanların iş ve aş bulma gayretidir. Bu tür yapım işlerinin Tokat’ta kendi iç dinamikleri içerisinde tamamlanması önemlidir. Olay sadece bir işin bir firmadan alınıp, diğer firmaya verilmesi değildir” dediler.


ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi