TARİHİ KÖYÜ YOK OLMAYA TERK ETTİLER

Yılda 300 bin kişiyi misafir eden Atatürk'ü ana yurdu köy, yok olmaya terk edildi. 800 yıllık caminin önündeki yolun kaymasını yetkililer 3 ay görmemizlikten geldiler.
Bu haber 2020-06-29 12:44:03 eklenmiş ve 2944 kez görüntülenmiştir.

 

Karaman’ın tarihi köyü Taşkale’nin yol duvarının göçmesinin üzerine üç ay geçmesine rağmen hiçbir devlet yetkilisi ilgilenmedi. Türkiye’de ve Dünyada eşi benzeri olmayan kaya tahıl ambarları, İncesi mağarası ve insan eliyle yapılan Manazan Mağaralarının bulunduğu Taşkale köyü kimsesizliğin kurbanı oldu.

800 YILLIK CAMİ YIKILMAYA TERK EDİLDİ

Karamanoğlu devleti zamanında yapılan ve yaklaşık 800 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan Orta Camiinin önündeki yol yaklaşık üç ay önce yoğun yağış sebebiyle tamamen kaydı. Yolun kayması ile büyük tehlike yaşayan Taşkaleliler, tarihi yapının da zarar görmesinde endişe ettiler.

BİÇERDÖVERLERE YOL ENGELİ

Yayla zamanının gelmesiyle birlikte yolun kapalı olması geniş araçların, özellikle biçerdöverlerin yaylaya geçişini de imkânsız hale getirdi. Bütün bu olup bitenlere rağmen devleti temsil eden yetkililer (!) kılını kıpırdatmadı. Köyde yaşayanlar olayın kangren olmaya doğru gitmesi üzerine elleri ile kazarak yolun yapımını üstlendiler. İl Özel İdarenin araç desteği bile sağlamadığı Taşkale köyü istinat duvarı yapımı imece usulü ile yapılmaya başlandı. Temel kazma işlerini kazmalarla, malzemelerini de buldukları eski elektrik direkleri ile yapan Taşkaleliler el birliği ile yapım işlerini sürdürüyorlar.

300 BİN TURİST

Taşkaleliler, tarihi ve doğal güzellikleri ile Karaman’ın otantik köyünün sahipsiz bırakılmasını Ankara’ya şikâyet ederek, “Köyümüze dünyanın dört bir yanından turist geliyor. Sene de 300 binin üzerinde bir ziyaretçisi var. Hızla verilen göçten sonra her gün harabeye dönen köyümüze yetkililer bir misafirleri geldiğinde koşarak (bu değerlerimiz var) diye geliyorlar. Fakat köyün ihtiyaçlarını karşılamaya geldiğinde, (Adımız Hıdır, elimizden gelen budur) diyorlar” dediler.

KÜLTÜREL MİRASA İHANET

Taşkale’nin yok olmasını seyredenlerin kültürel mirasa ihanet ettiğini kaydeden Taşkaleliler, “Taşkale’nin Atatürk’ün ana yurdu olduğunu, halısıyla taş mescidiyle, Manazan Mağaralarıyla, İncesu Mağarasıyla, tahıl ambarlarıyla geleceğe bırakılacak en güzel yerdir. Bu güzelim yeri yıkılmaya, yok olmaya terk edenler şimdi hangi yüzle misafirlerini buraya getirecekler” ifadelerini kulandılar.

 

 

 

 

ETİKETLER : Taşkale Karaman
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi