ÇEVRECİ TESİSE FREN

Tokat Yağmurlu’ya yeni bir taş ocağı yapılıyor. Taş ocağının yapılmasına yapılan itiraz ve eleştirilerin ise gerçekçi olmadığı ifade edildi.
Bu haber 2020-05-09 21:35:23 eklenmiş ve 2293 kez görüntülenmiştir.

Tokat Yağmurlu’ya yeni bir taş ocağı yapılıyor. Taş ocağının yapılmasına yapılan itiraz ve eleştirilerin ise gerçekçi olmadığı ifade edildi.

Türkiye’nin gelişimine ve istihdamına doğrudan büyük katkı sağlayan,  yol, köprü, baraj, yapı malzemeleri yapımında ve inşaat sektörünün olmazssa olmazı olan agregaların üretilmesi için taş ocaklarına olan ihtiyaç herkes tarafından kabul edilmektedir. Son yıllarda ülkemizde yapılan devasa yatırımlar ancak üretimle gerçekleşebilmektedir. Bu manada önemli bir madencilik kolu olan taş ocak madenciliği ülkemizin gelişimi için hayati önemdedir. Tokat ve ilçeleri arasında yolların yenilenmesi, yeni baraj ve göletlerin yapılması, sanayi ve tarım tesislerinin inşası mevcut yolların standartlarının yükseltilmesi taş ocak madenciliğine olan talebi artırdı.

DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM

Türkiye’de taş ocak madenciliği yapmak birçok kanun ve yönetmeliklerdeki şartları yerine getirmek gerekiyor. Çevre ve maden kanun ve yönetmelikleri bakımından ülkemiz dünya ölçeğinde çok ileri bir düzeyde bulunuyor. Gerekli şartları sağlayıp izin almak için dünya standartlarında madencilik yapmak zorunluluğu bulunuyor.

Tokat-Niksar yolunun yapımında ihtiyaca binaen Yağmurlu köyüne taş ocağı açılması gündeme geldi. Tokat Valiliği yaptığı incelemeler sonunda taş ocağının açılabileceğine izin verdi. Çevre hassasiyeti ile tanınan firma 35 yıldır Türkiye genelinde taş ocağı madenciliği yapıyor. Madencilik faaliyeti esnasında çevreye ve bölge halkına hiçbir şekilde zarar vermeyecek şekilde kanun ve yönetmeliklere göre planlama yapıldı.  Yatırım ve istihdamın devamı etmesi için gerekli olan bu tesisin bazı kesimler tarafından engel olunmaya çalışılmasına ise anlam verilemedi.

ÇEVRECİ BİR TESİS

Uzmanlar yapılması planlanan tesisin bir ihtiyaç olduğunu kriterlere göre yer tespiti yapıldığını belirterek, Türkiye’de maden ocakları, belli çevre ve şehircilik kriterlerine uygun bir şekilde çalışmak zorundalar. Maden Kanunu’nun yanı sıra Çevre Yasasının da izin verilirken dikkate alındığını kaydeden uzmanlar, burada belirtilen maden ocaklarını kısıtlayıcı kurallara uyulduğunu ifade ettiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın akredite kuruluşlarının tesislere teknik destek verdiğini kaydeden uzmanlar, tesisin gerekli şartlardan uzaklaşması halinde de kapatılacağını belirttiler.

HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI

Konunun uzmanları, tesise toz indirgeme sisteminin kurulacağını anlatarak,  “Şöyle ki konkasörden eleğe, elekten silolara gelen taştan toz çıkmaması, aynı zamanda eleğe düşen mıcırında ıslak olmaması gerekir. Bu çevreci makinelerle sağlanıyor. Firma havaya çıkan partikül tozunun yüzde 98’ini de indirgeyebiliyor. Stokların üzerini pulverizasyon ile sulanarak rüzgar etkisi ile tozun kalkmasını önleniyor. Araç ve ekipmanların bakımları yetkili servislerde yapılacak, katı atıkların akredite olmuş firmalar tarafında geri dönüşüm tesislerinde bertaraf edilecek, su ihtiyacı dışardan sağlanarak yeraltı suları korunacak, ocak çıkışından yola kadar olan mesafe sulanacak” dediler. Üretim esnasında yerleşim yerlerine hiçbir zarar verilmeyecek şekilde üretim planı oluşturulduğunu aktaran uzmanlar, çevre manasında doğaya zarar verecek tüm önlemlerin alınacağını da söylediler.

TESİSE İHTİYAÇ VAR

Yağmurlu’da yapılan tesise anlam verilemez bir şekilde karşı çıkılmasına ise yanlı bakış açısından kaynaklandığı ifade edildi. Tokat-Niksar yolunun yapımına hem maliyet, hem de zaman açısından  katkıda bulunacak tesisin bölgede istihdama da katkı sağlayacağı belirtildi. Tokat  merkezde 5 tane daha taş ocağı tesisinin olduğunu ve bunlara itiraz edip gündeme  getirmeyenlerin buraya itiraz etmesinin sebebinin de iletişimsizlikten kaynaklandığı belirtildi. Bu yatırıma karşı çıkmaları akıllara bazı soru işaretleri getirdi. Devletin daha ucuz malzeme almasına katkıda bulunacak ve yatırımların daha ekonomik olmasını sağlayacak.

BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARTILIYOR

Tokat Niksar yolunun tamamlanmasından faydalı olacak tesise karşı çıkılarak bir algı oluşturulmaya çalışıldığı kaydedildi. Yolların taş ocaklarından elde edilen malzemelerden yapıldığı kaydedilirken tesisin yer tespiti açısından bölgedeki en isabetli yer olduğu belirtildi.  Tesisin engellenmeye çalışılmasının ise bir bardak suda fırtına koparmaktan ibaret olduğu üzerinde duruluyor.

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi