Kaşıkçı davasında idam kararı

Uluslararası ajansların geçtiği son dakika haberine göre Suudi Arabistan'da mahkeme, Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 5 kişiye idam cezası verdi. Suikast timinin başındaki Suud el Kahtani başsavcılık tarafından aklanırken, Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asir serbest bırakıldı. Öte yandan, Suudi Arabistan'ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'ye de suçlama yöneltilmedi.
Bu haber 2019-12-23 14:18:51 eklenmiş ve 354 kez görüntülenmiştir.

 

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 28 Eylül 2018 Cuma günü evlilik işlemleri için başkonsolosluk binasına gidince, cinayet planı devreye sokularak, işlemleri için 2 Ekim'e randevu verildi. Bunun üzerine harekete geçen ve aralarında güvenlikçi, istihbaratçı ve adli tıpçının bulunduğu cinayet ekibi, farklı gruplar halinde İstanbul'a geldi. Aynı gün erken saatlerde Londra'dan İstanbul'a dönen Kaşıkçı'dan, saat 13.08'de konsolosluk binasına yaya olarak girdikten sonra bir daha haber alınamadı. Türkiye'ye farklı uçaklarla gelen 15 kişilik Suudi heyet, cinayetin ardından iki ayrı uçakla akşam saatlerinde Türkiye'den ayrıldı. Kaşıkçı'nın başkonsolosluktan çıkmaması üzerine dışarıda kendisini bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ve gazeteci Turan Kışlakçı'yı aradı. Konsolosluk önünde gece saatlerinde yapılan basın açıklamasıyla Kaşıkçı'nın kaybolduğu haberi, dünya ve Türkiye kamuoyuna duyuruldu.

 

CEZALAR AÇIKLANDI

Gazetecinin katlinin ardından dünyanın gözü bir anda Suudi Arabistan'a çevrilmişti. Kamuoyu Kaşıkçı'nın katillerinin ortaya çıkartılması ve cezalandırılmasını için Riyad yönetimine büyük baskı yaptı. Suudi Arabistan Başsavcılığı bugün, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katillerine verdiği cezaları açıkladı.

 

5 KİŞİYE İDAM CEZASI

Buna göre, mahkeme cinayette yer alanlardan beşine idam cezası verdi. Üç isim için ise toplam 24 yıl hapis cezasına hükmedildi.

 

SUİKAST EKİBİNİN BAŞINDAKİ İSME CEZA YOK

Suudi başsavcının açıklamasına göre, suikast ekibinin başındaki Suud el Kahtani soruşturuldu ancak hakkında ceza gerektirecek bir bulguya rastlanmadı. Böylelikle Kaşıkçı cinayetini yöneten isim olarak lanse edilen Suud el-Kahtani, Suud Başsavcılığı tarafından aklanmış oldu.

 

UTEYBE DE SORUMLU TUTULMADI

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetinde parmağı olan Suudi Arabistan'ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'ye suçlama yöneltmedi.

 

İSTİHBARAT BAŞKANI SERBEST BIRAKILDI

Başsavcılık, Kaşıkçı cinayetinde görev alan eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri'nin serbest bırakıldığını açıkladı.

 

VELİAHT PRENS: TÜM SORUMLULUĞU ÜSTLENİYORUM

Televizyoncu ve gazeteci Martin Smith, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir röportaj gerçekleştirmişti. Amerikan PBS televizyonunda yayınlanan röportajda, Prens Selman, Kaşıkçı cinayetindeki tüm sorumluluğu üzerine aldığını açıklamıştı.

 

 

KAYNAK: AA

 

ETİKETLER : kaşıkçı prens selman suudi arabistan
Okumak İsterseniz -Diğer GÜNCEL haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi