Dikkat! Bu kitaplar poşette satılacak!

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu; 27 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla 4 kitabı çocuklar için zararlı ilan etti.
Bu haber 2019-10-02 09:37:58 eklenmiş ve 467 kez görüntülenmiştir.

 

 

Kurul, Elisabeth Brami’nin Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi” ve “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” kitaplarında; hep kitap’tan çıkan Francesca Cavallo ile Elena Favilli’nin “Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler – Olağanüstü 100 Hikâye” kitabında ve Cinius Yayınları tarafından basılan “Sünnetçi Kız”da yer alan bazı yazıların “18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna” karar verdi. Bu karara göre eserler 18 yaşından büyük okurlara, poşet içinde satılacak.

 

 


 

 

Yayıncılar Birliği’nden tepki

 

Bunun üzerine Türkiye Yayıncılar Birliği bir açıklama yaptı. Yayıncılar Birliği’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Eserlerin serbestçe açıklanması ve yayımlanması özgürlüğü, anayasamızca korunan bir haktır. Bu hak, demokratik bir toplum için büyük önem taşır. Bu önemden dolayı idari ve yargı birimleri, açıklama ve yayımlama özgürlüklerine gereksiz müdahalelerde bulunmama yükümlülüğü altındadır. Koruma Kurulu vermiş olduğu muzır neşriyat kararlarıyla, açıklama ve yayımlama özgürlüğüne müdahele etmektedir. Eserlerin değerlendirmesinin, türüne göre değişen uzmanlar tarafından yapılan ön incelemeden geçmeksizin, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın atadığı beş birim amirinden oluşan kurulca yapılması; düşünsel, toplumsal ya da sanat eseri olarak değerlendirilmesi gereken eserlerin, bu nitelikleri haiz olmadığı yönünde raporlar verilmesine, anayasal bir hak olan açıklama ve yayımlama özgürlüğünün ihlal edilmesine yol açmaktadır. Bu şekilde içinde pedagog ve cinsel sağlık uzmanı dahi olmayan kişilerden oluşan kurul tarafından, eserler hakkında oldukça özensiz bir biçimde, genel ve soyut ifadelerle hazırlanmış kararlarla muzır neşriyat kararı verilmesi, ifade ve basın özgürlükleri açısından tehlike oluşturmakta ve demokratik toplum ilkesini tehdit etmektedir.”

 

 

Türkiye Yayıncılar Birliği açıklamasında ayrıca, Koruma Kurulu’nun yapısının tekrar değiştirilmesini talep etti.

 

Eserin ismi görünmüyor

 

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun yasasına göre “muzır” kabul edilen kitaplar, 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde satılabiliyor. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ile “Küçüklere zararlıdır” ibaresinden başka hiçbir yazı ve resim bulunmuyor.                             

 

ETİKETLER : kitap Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu poşet açıklama
Okumak İsterseniz -Diğer GÜNCEL haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi