Gurbetçiye döviz ile tamamlayıcı emeklilik hakkı

Gurbetçiye döviz ile tamamlayıcı emeklilik hakkı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda gurbetçi vatandaşlarımızın dövizli Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) yararlandırılacağı belirtildi.
Bu haber 2019-10-01 10:01:40 eklenmiş ve 784 kez görüntülenmiştir.

 

Gurbetçilerin sisteme yatırdıkları 100 dolar veya Euro karşılığında devlet de 25 dolar veya Euro katkıda bulunacak. Emeklilik yatırım fonlarının Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nda işlem görmesi sağlanacak. Yani isteyen vatandaş emeklilik şirketi değiştirmeden A şirketindeyken B şirketinin fonunu alabilecek. Doğan her çocuğun bir kumbara hesabı olacak.

Hbaertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; kıdem tazminatlarının sisteme alınması ile adının da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi olarak değiştirilmesi planlanan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne gurbetçilerin de katkıda bulunması için düzenleme yapılacak.

Türkiye'de tasarrufların birikmesi ve finansal sistemin istenilen derinliğe kavuşması için büyük önem verilen BES'te tasarruf yapan gurbetçiye döviz bazında birikim yapma olanağı getirilirken devlet de gurbetçiye tıpkı Türkiye'de yaşayan vatandaşlara yaptığı gibi katkıda bulunacak. Böylece her ay 100 dolar veya Euro tasarruf yapan gurbetçiye 25 Euro veya dolar da devlet katkıda bulunacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda gurbetçi vatandaşlarımızın dövizli Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) yararlandırılacağı belirtildi. Programda "Finansal sistemdeki sistemik risk birikimini azaltmak, finansal derinliği ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarına Dövizli BES uygulamasına geçilecektir" denildi. Eğer bir farklılık yapılmaz ise gurbetçiler de 10 yıl ve 56 yaş koşullarını yerine getirdiklerinde BES'te emekli olma hakkına kavuşacak. Tabii ki biriktirdiği parayı döviz olarak geri alacak veya emekli maaşı döviz olarak ödenecek. 

 

ŞİRKET DEĞİŞTİRMEYE GEREK KALMAYACAK

 

YEP'te ikinci önemli düzenleme de emeklilik yatırım fonlarının Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nda işlem görmesi sağlanacağının belirtilmesi oldu. Böylece A emeklilik şirketinde bulunan vatandaş B şirketinin başarılı fonunu alabilecek ve böylece daha çok kazanç sağlayabilecek. Yani bir anlamda şirket değiştirmek gibi zahmetli bir işe katlanmadan performansına göre fonlara seçip en iyi olanı tercih edecek.

 

HER ÇOCUĞA BİR KUMBARA HESABI

 

Tarımda sulama ve seracılığa destek vererek enflasyonun önünü almayı, turizmde de önemli dönüşümleri hedefleyen aynı zamanda inşaat başta olmak üzere içeride üretilebilecek ürünlerin ithal edilmesinin önünü almayı hedefleyen programda bir önemli bir düzelme de çocuklara yönelik olacak.

Vatandaşın Kumbara Hesabı uygulaması ile her yeni doğan çocuğa bir banka veya katılım finans şirketi hesabı açılacak, böylece finansal sisteme katılım ve tasarruf erken yaşta teşvik edilecek. Ayrıca kurulan Türk Reasürans A.Ş. ile reel sektörün sigorta teminatı bulmakta zorlandığı alanlarda Türkiye Reasürans Havuzu devreye girecek, uygun fiyatla sigortaya erişim sağlanacak.Sermaye piyasasının gelişmesi için gerekli mevzuat ve kurumsal altyapı güçlendirilecektir.

Sermaye Piyasası Kanununda sermaye piyasalarının etkinliğini güçlendirici değişiklikler yapılacak. Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kurulacak. Kitle fonlaması uygulaması ile yatırımcılar için alternatif bir yatırım kanalı, girişimciler için de yeni bir finansman kanalı oluşturulacak.

 

 

KEY GERİ Mİ DÖNÜYOR?

 

Programda ayrıca Türkiye Emlak Katılım Bankası bünyesinde uzun vadeli tasarrufu teşvik edecek ve düşük maliyetle konut edinimi sağlayacak Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi kurulacağı ifade edildi. Bu sistem eski Konut Edindirme Yardımı hesaplarını çağrıştırıyor. Ancak ayrıntılarını daha sonra göreceğiz.

Program açıkladıktan sonra tartışma konusu olan dolarizasyonu nasıl önleneceğine dair ipucu ise Borsa İstanbul bünyesinde bir döviz piyasası kurulması cümlesinde saklı. Ancak aynı cümlede ek önemlerin de alınacağı belirtildi.

 

 

ETİKETLER : bes sosyal güvenlik haber ekonomi berat albayrak
Okumak İsterseniz -Diğer SOSYAL GÜVENLİK haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi