'Oradaki herhangi bir ateş bizi yakar! Sizi yakmaz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan,"İdlib bizim meselemizdir. Zira buradaki göç bizim sınırlarımızı zorlayacaktır. Bunun dertlisi olan biziz. 910 kilometre Suriye'ye sınırı olan biziz. Oradaki herhangi bir ateş bizi yakar. Bu ülkelerin hiçbirini yakmaz." diye konuştu.
Bu haber 2019-09-04 10:05:40 eklenmiş ve 395 kez görüntülenmiştir.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Çekya Başbakanı Andrej Babis'i ağırladı. İkili görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan, Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'nin bugüne kadar 40 milyar dolar bir harcama yaptığını ancak Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi.

 

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından bazı satır başları;

 

"Türkiye olarak Avrupa Birliği'nin bize vermiş olduğu birçok sözler var. Bu sözler bizim milli bütçemize bir parasal destek sözü değil. Uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla bizim de uluslararası kuruluşlarımız olan Kızılay, AFAD bunlara verilecek destekle gerek bu çadırlardan tutunuz konteyner kentlere verilenceye kadar, okuldur sağlık ocağıdır buna benzer birçok konuda verilen sözler. Bizim şu ana kadar yaptığımız yatırım yaklaşık 40 milyon doları buldu ama AB'nin ne yazık ki 3 milyar avroyu bile bulmadı. Hala yaptık yapıyoruz diyerek bir oyala taktiğidir gidiyor. Fakat öyle de olsa böyle de olsa biz bu 4 milyon insana elimizden gelen desteği veriyoruz vermeye de devam ediyoruz.


"Güvenli bölgenin adı kaldı"

 

Tüm bunlarla beraber az önce Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği bir güvenli bölge teklifi var. Bu teklif Sayın Obama döneminde de masadaydı ve Sayın Trump döneminde bu güvenli bölgeyi yine kendilerine teklif ettim. Avrupa'nın önemli ülkeleri başta Almanya, Fransa onlarla görüştüm. Suudi Arabistan ile görüştüm. Hepsi de bu çok güzel bir teklif güzel bir anlayış. Peki yapılacak ne? Biz bu güvenli bölgede yaklaşık bizim sınırlardan 30 kilometre derinlikte ve bütün sınırlarımız boyunca devam eden bir alan. Buralarda biz konut yapacağız ve bu konutların 300-400 metrekare bahçesi olacak ve burada da bu mülteciler kendileri ekip biçecek. İhtiyaçlarını buradan karşılamak suretiyle kendi kendilerine yetme imkanı olacak. Fakat uygulamaya gelince böyle bir destek maalesef gelmedi. Şu anda kendileri güvenli bölgeyi gündeme getiriyorlar hadi deyince de kimseyi biz karşımızda ortada bulamıyoruz. Şu anda güvenli bölgenin sadece adı kaldı.

 

 

"İdlib, Halep gibi bir tehlikeyle karşı karşıya"

 

Bir taraftan da tacizler tehditler malum güneyden yapılıyor. Bunlara da karşı atmamız gereken adımları atıyoruz. Son olarak İdlib'deki gelişmeler malum rejimin siviller üzerinde yapmış olduğu borbardıman var. Son iki gündür maalesef Amerika'nın da buraya ne yazık ki bombalaması ve 700 civarında insanın sivil olarak burada ölmüş olması. Bu sivillerin dışında teröre bulaşmış militanlar da olabilir ama artık İdlib yavaş yavaş yok oluyor. Halep nasıl yok olduysa İdlib'de böyle bir tehlikeyle karşı karşıya. Bütün bunların karşısında sessiz kalmak mümkün değil. İşte Rusya ile görüşmeleri yaptık yapıyoruz. Aynı şekilde önümüzde Rusya-Türkiye-İran görüşmesi var bu ay içerisinde. Tekrar bu görüşmeleri yapacağız. Neler yapabiliriz bunların da neticesini inşallah göreceğiz. Hedefimiz Cenevre'den önce bazı adımları atmak istiyoruz.

 

"Türkiye'nin ne kadar güçlü bir konumda olduğunu gösteriyor"

 

Bizim askeri noktada heyetlerimiz birbirleriyle görüşüyorlar. Yani Türkiye ile Amerika arasında özellikle medya mensuplarının izah ettikleri gibi bir durum değil. Bir defa bunlar Türkiye'nin ne kadar güçlü bir konumda olduğunu gösteriyor. Birileri buraya gelip, burada bizim heyetlerimizle görüşmeler yapıyor. Bizim heyetlerimiz bir yerlere gitmiyor birileri buraya geliyor. Bu masa kim var? Türkiye var. Bu masadaki görüşmelerle bir karara varılacak. BM Genel Kurulu'na gittiğimizde bu konu görüşülürse tabii bu konu masamızdaki en önemli konulardan bir tanesidir İdlib meselesi. Bunu bir tarafa koymamız mümkün değil. Ayın 16'sında yapacağız toplantıdan da bir karara varacağız. Bu kararı da tabii ki aynı şekilde ikili görüşmelerimize taşıyacağız.

 

"Oradaki herhangi bir ateş bizi yakar"

 

İdlib bizim meselemizdir. Zira buradaki göç bizim sınırlarımızı zorlayacaktır. Bunun dertlisi olan biziz. 910 kilometre Suriye'ye sınırı olan biziz. Oradaki herhangi bir ateş bizi yakar. Bu ülkelerin hiçbirini yakmaz. Bu ülkelerden zaten yakından da uzaktan da bir ilgisi yok. Onların derdi farklı bizimkisi de çok daha farklı. O bakımdan biz elimizden geleni yapacağız. Biz mültecileri kapımızı kapamak suretiyle kovmak durumunda değiliz ama biz buralarda özellikle güvenli bölgeyi oluşturabilirsek bunu başarabilirsek ne mutlu bize."

 

ETİKETLER : Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme idlib suriye ab
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi