Kurban Bayramı'nda çalışana çift yevmiye

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Kurban Bayramı'nda toplam resmi tatil arefe ile birlikte 4.5 günü buluyor. Bu tatil günlerinde çalışılmıyor. Çalışmayan işçiler maaşlarını tam alıyor. Ancak bazı sektörlerde çalışılması gerekiyor. Tatillerde çalışanlara normal yevmiyelerine ilave olarak mesai ücreti de ödeniyor. Bu ücret işçilerde yüzde 100, gazetecilerde ise yüzde 50 olarak uygulanıyor.
Bu haber 2019-08-09 14:34:13 eklenmiş ve 509 kez görüntülenmiştir.

 

Kurban Bayramı'nda toplam resmi tatil arefe ile birlikte 4.5 gün resmi tatil buluyor. Bayramda bazı sektörlerde işçiler görevlerinin başında olacak. Kurban Bayramı boyunca çalışan işçilere 4.5 günlük süre için ek ücret imkanı doğacak. Peki Kurban Bayramı'nda çalışanlara yapılan ödeme yüzde kaç zamlı olacak? Bayramda çalışanlara ücret yerine izin verilebilir mi?

 

ÜCRET YERİNE İZİN YOK

 

Takvim'den Faruk Erdem'in haberine göre tatillerde çalışanlara normal yevmiyelerine ilave olarak mesai ücreti de ödeniyor. Bu ücret işçilerde yüzde 100, gazetecilerde ise yüzde 50 olarak uygulanıyor.

 

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti daha alıyorlar..

 

GAZETECİDE FARKLI

 

Bayramlarda çalışan sektörlerin başında medya geliyor. Gazetecilerin bayramlarda çalışmaları, diğer işçilere göre farklı ücretlendiriliyor. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmuyor. Diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken, gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor. Yani günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalışınca 200 lira alırken, gazeteci tam gün çalıştığında 150 lira alıyor. Fazla çalışma ücreti saate göre belirleniyor..

 

FAZLA MESAİ DE ÖDENİR

 

İşçilerin bayram olsun olmasın, çalıştıkları her fazla saat mesai kavramı içine giriyor. Bu durumda saatlik ücret üzerinden hesaplama yapılıyor. Bu da normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası olarak ödeniyor. Yani alışveriş merkezlerinde 12 saat çalışanlar yaptıkları 4 saat mesainin ücretini yüzde 50 fazlasıyla alıyor. Bu mesai eğer bayramda yapılmışsa, ücret bayram mesaisine ekleniyor.

 

NASIL HESAPLANIYOR?

 

Aylık maaş alarak çalışan bir kişi için toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek 1 günlük ücret tutarı hesap ediliyor. Çıkan rakam 2'yle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor. Yani maaşı 3.000 lira olan işçinin günlük yevmiyesi 100 lira olarak hesaplanıyor. Bu işçiye bayramda çalıştığı her gün için 100 liraya ilaveten, ayrıca 100 lira ödenecek. Bayramda çalıştığı gün için 100 lira değil, 200 lira alacak. Eğer buna ilaveten fazla mesai de yapmışsa, her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödenecek.

 

ETİKETLER : Kurban bayramı maaş çalışan sosyal güvenlik mesai
Okumak İsterseniz -Diğer SOSYAL GÜVENLİK haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi