Yavaş'tan ikinci GSS gaffı!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini devletin ödediğini yine unuttu. Yine hatırlatıyoruz: DEVLET, GSS PRİMLERİNİ ZATEN YILLARDIR ÖDÜYOR.
Bu haber 2019-08-07 10:35:09 eklenmiş ve 427 kez görüntülenmiştir.

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, tüm uyarılarımıza rağmen GSS gaffı yapmaya yine devam ediyor.  

 

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi oturumu Mansur Yavaş başkanlığında toplandı. AK Parti'li meclis üyesi Sinan Burhan’ın ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin soru önergesi okundu. Burhan’ın önergesinde seçim öncesi Yavaş’ın EYT’lilerle ilgili verdiği sözlerinin tutulmadığına dönük şikayetler aldıklarını söyledi ve EYT’lilere ilişkin yapılmayı planlananları sordu.

Burhan’ın önergesinin ardından konuşan Yavaş, “EYT’lilerin genel sağlık sigortasının ödeyeceğimi söylemiştim. Bunu da 31 Aralık’a kadar hükümet kendisi ödüyor.  EYT’lilerin genel sağlık sigortasını 31 Aralık’tan itibaren hükümet ödemediği takdirde ödeyeceğiz. Suriyelilere bakılıyor, Türkmenlere bakılıyor bunlara da belediye baksın” dedi.

Yavaş’ın ardından söz alan AK Parti'li üye Burhan, “Belediye başkanının görevi midir buna kısmen çözüm üretmek? İşçinin verilmeyen ikramiyelerini neden ödemiyorsunuz” diye sordu. Topu önceki yönetime atan Yavaş,  “İkramiyeler para var da mı ödenmedi?” diye cevap verdi. 

 

 

YAVAŞ’A BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ!

 

Geçtiğimiz ay TÜRK-İŞ Genel Merkezini ziyaret eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yine aynı gafa imza atarak; "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yeni bir düzenleme yapılmazsa arzu ederlerse genel sağlık sigorta primlerini belediye olarak biz ödeyeceğiz. Buna hazırız. Belediye olarak yapabileceğimiz, herhangi bir şekilde bizden bir talepleri olursa biz her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyorum." demişti. 

 

 

 

YAVAŞ’I DANIŞMANLARI MI YOKSA İTTİFAK MI YANILTIYOR?

 

 

Bu açıklamayı ikinci kez yapan Mansur Yavaş akıllarda  soru işaretleri bırakıyor. 

 

1) Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerini belediye olarak ödemeyi düşünen Yavaş, GSS primlerini yıllardır devletin ödediğini yine mi unuttu?

 

2) Mansur Yavaş unutmuş olsa da yanında bulunan danışmanları başkanlarını neden uyarmıyor ya da devletin GSS primlerini ödediği Yavaş'a neden hatırlatılmıyor?

 

3) Yoksa Millet ittifakıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mansur Yavaş’ı ittifak ortakları mı yanıltıyor? 

 

Yapılan bu açıklama gösteriyor ki ne Yavaş’ın ne de çevresindekilerin devletin yıllardır binlerce kişinin GSS primini ödediğinden ya haberi yok ya da bilmemezlikten geliniyor! 

 

 

İŞTE GSS HAKKINDA HERŞEY!

 

Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedir? Kimler GSS öder? İşte GSS hakkında merak edilen her şeyi unutanlar ve hatırlamak isteyenler için bir kez daha ele alıyoruz.

 

 

 

GSS NEDİR?

 

 

Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade eden Genel Sağlık Sigortası, 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girdi.

 

 

 

KİMLERİ KAPSIYOR?

 

GSS ile Türkiye’de ikamet eden herkes için sağlık güvencesi hayata geçirilmiş oldu. Bu kapsamda genel sağlık sigortasından faydalanma çerçevesinde en genel anlamda iki grup ortaya çıktı. Sigortalı çalışanlar, SGK’dan aylık veya gelir alanlar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar. 

 

Sigortalı olarak çalışanlar ile SGK’dan aylık veya gelir alanlar, yani emekliler ve dul yetim aylığı alan kişiler ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar. Emekliler ve dul yetim aylığı alanlar prim ödemeksizin, çalışanlar ise brüt maaşlarından kesilen ve işveren tarafından ödenen primler sayesinde sağlık hizmeti alabiliyorlar. 65 yaş aylığı alan, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bu kişilerin yanı sıra, herhangi bir kapsamda olmayan ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında olmayan yani işsiz, kurumdan gelir ya da aylık almayan ya da bakmakla yükümlü olunan olmayan kişilerde genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bu kişiler Kurum tarafından otomatik olarak sistem üzerinden bulunup genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmektedir. Bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de, prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

 

 

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER KİMLER? 

 

Sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu kişiler şunlardır:

 

1. Sigortalının eşi. Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

 

2. 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar.

 

3. Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı SGK tarafından belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve babası.

 

Dolayısıyla sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartların varlığı halinde anne babası da sigortalı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

 

 

GELİR TESTİ YAPTIRILMASI GEREKİYOR MU?

 

Sigortalılar, SGK’dan aylık veya gelir alanlar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler primleri ödendiği için sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Diğer yandan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için iki yol izlemeleri gerekiyor. Bu kişiler eğer yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelir 2019 yılı için 852.67 TL’nin altındaysa gelir testi yaptırarak bu durumu kayıt altına aldırıp sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Bu durumdaki kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Dolayısıyla hiçbir sosyal güvencesi olmayan muhtaç durumdaki kişiler prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. 

Diğer yandan, hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin 852.67 TL’den fazla olan kişiler, 2019 yılı için 76.74 TL aylık prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Bu kişiler kendi ceplerinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. 

 

 

YIL SONUNA KADAR BORÇ SORUN DEĞİL!

 

Ayrıca 29 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, 31 Aralık 2019 tarihine kadar Bağ-Kurlular ve GSS primini kendisi ödeyen kişiler, SGK’ya 60 günden fazla prim borçları olsa dahi sağlık hizmeti alabilecekler. Bu tarihe kadar bu şart aranmayacak. Dolayısıyla, GSS prim borcu bulunan kişiler yıl sonuna kadar hastane kapısından dönmeyecekler. 

 

 

haber: baskent.org

ETİKETLER : Ankara Büyükşehir Belediyesi Mansur Yavaş Genel Sağlık Sigortası GSS
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi