"Erdoğan, yeni partileri erken doğuma zorluyor"

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt gezilerinden hemen sonra AK Parti yönetiminde kabinede mini revizyona gideceğini yazdı.
Bu haber 2019-07-22 16:06:11 eklenmiş ve 353 kez görüntülenmiştir.

 

31 Mart ve 23 Haziran seçimleri sonrası AK Parti'de ve hükümette revizyon beklentisi oluştu. Her fırsatta seçmenin mesajını aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan değişime dair hamlenin geleceği konuşuluyor.

 

AK Parti kulislerini yakından takip eden Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, konuya dair edindiği bilgileri "Yeni dönemin siyasi kodları" başlıklı köşesinde paylaştı.

 

Yeni partiler Eylül ayında kurulabilir


Davutoğlu ve Babacan'ın hedef alan Erdoğan'ın yeni partileri erken doğuma zorladığına işaret eden Selvi, "Eylül ayı önemli gelişmelere sahne olacak." diye yazdı.

 

Partide ve kabinede değişim

 

Erdoğan'ın kısa bir tatile çıkacağını dönüşte ise düğmeye basacağını yazan Selvi şu ifadelere yer verdi:

 

"Erdoğan’ın genel başkan yardımcılıklarında ve kabinede değişikliğe gitmesi bekleniyor. Ama hemen tatil dönüşü değil. Çünkü Erdoğan, AK Parti’nin belediye başkanlığını kazandığı illere teşekkür gezisine çıkacak. Değişimin bu gezilerden sonra gerçekleşmesi bekleniyor. 11 Temmuz’da yapılan MKYK toplantısı öncesinde de beş genel başkan yardımcısının değişeceği yönünde bir beklenti oluşmuştu ama gerçekleşmedi. Çünkü Erdoğan’ın kafasındaki takvim farklı. Erdoğan’ın yurt gezilerinden sonra hem parti yönetiminde hem de kabinede mini bir revizyon bekleniyor."

 

YENİ DÖNEMİN SİYASET DİLİ

 

 Erdoğan’ın kitlelere hitap edeceği yurt gezileri bize bir anlamda yeni siyaset tazına ilişkin ipuçlarını verecek.

 

Çünkü AK Parti’de sadece kabine ve parti yönetiminde değişim talepleri yok.

 

Yeni siyaset, yeni bir siyaset dilini ve tarzını gerekli kılıyor.

 

Erdoğan, yüzde 50 artı 1’in arandığı başkanlık sistemi öncesinde kutuplaştırıcı siyasetle başarılı sonuçlar elde etti. Başkanlık sistemiyle birlikte iki kutuplu yapı ortaya çıktı. Başkanlık sistemi ile girilen seçimlerde kutuplaştırıcı dil, iktidara kaybettirdi, muhalefete kazandırdı. İttifak sistemi ile muhalefet 24 Haziran seçimlerinde 32 milletvekilliği fazla çıkardı. Barajı aşamadığı halde İYİ Parti, 43 milletvekili ile Meclis’e girdi. Yerel seçimlerde ise İstanbul ve Ankara’nın CHP tarafından kazanılmasını sağladı. Başkanlık sistemi sadece Erdoğan’a yaramadı. En az onun kadar muhalefet de başkanlık sisteminden kârlı çıktı.

 

Erdoğan bunun farkına vardığı için “Türkiye ittifakı”nı önerdi ama arkasında durmadı.

 

Yeni dönemde siyaset dili ve tarzına ilişkin bir değişiklik olacak mı? Görmek gerekiyor. Daha çok kadrolarda küçük çaplı değişiklikle yetinileceği yönünde bir izlenim edindim. Siyaset dili ve yönetim tarzında bir değişiklik öngörülmüyor.

 

 YENİ PARTİLERE HAZIRLANIYOR

 

Erdoğan, şu sıralar kurulacak olan yeni partilere odaklanmış durumda. “Ümmeti bölecekler” dedi. Gül, Babacan ve Davutoğlu’na kırgın olduğunu ifade etti. “Tarih olacaklar, boş çuval gibi devrilecekler” ifadesi yine ona ait. Ama netice itibarıyla 31 Mart’ta İstanbul’un binde 1.3’le kaybedildiği bir sistemde, Erdoğan’ın yeni partilere karşı bir önlem alması gerekiyor. Eğer zamanında yapılırsa seçimlere 4 yıl var. Ama bir erken seçim ihtimaline karşı da şimdiden hazırlıklı olması gerekiyor.

 

Erdoğan’ın meydanlara çıkarak, hem AK Parti tabanını motive etmesi, muhtemel ayrılıkları önlemesi hem de yeni partileri yıpratıcı mesajlarını vermesi bekleniyor. Erdoğan’ın kurulacak partileri iki noktadan hedef alması bekleniyor.

 

1- (Özellikle Amerikan-İngiliz tezgâhını işaret ederek) Yabancı birtakım mihrakların oyununa alet oluyorlar. Ümmeti bölecekler.

 

2- AK Parti döneminde cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklar yaptılar. Şimdi davamıza ihanet ediyorlar, bizi sırtımızdan hançerliyorlar.

 

Erdoğan, yeni partileri erken doğuma zorluyor.

 

 

Eylül ayı önemli gelişmelere sahne olacak.

 

 

 

ETİKETLER : Recep Tayyip Erdoğan ali babacan ahmet davutoğlu ak parti
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi