Yavaş, GSS primlerini devletin ödediğini unuttu!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, emeklilikte yaşa takılan EYT'li vatandaşların arzu ederlerse genel sağlık sigorta primlerini belediye olarak kendilerinin ödeyeceğine yönelik bir karar alındığını açıkladı. Ancak Yavaş ve çevresi binlerce kişinin GSS primini devletin ödediğini unuttu.
Bu haber 2019-07-10 14:45:12 eklenmiş ve 352 kez görüntülenmiştir.

 

TÜRK-İŞ Genel Merkezini ziyaret eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, büyük bir gafa imza attı.

Ziyarette emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında konuşan Yavaş, "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yeni bir düzenleme yapılmazsa arzu ederlerse genel sağlık sigorta primlerini belediye olarak biz ödeyeceğiz. Buna hazırız. Belediye olarak yapabileceğimiz, herhangi bir şekilde bizden bir talepleri olursa biz her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyorum." dedi.

 

Yavaş’ı danışmanları mı yoksa ittifak mı yanıltıyor?

Bu açıklama gösteriyor ki; Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerini belediye olarak ödemeyi düşünen Yavaş, GSS primlerini yıllardır devletin ödediğini unuttu. Yoksa Millet ittifakıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mansur Yavaş’ı ittifak ortakları mı yanıltıyor? 

Yapılan bu açıklama gösteriyor ki ne Yavaş’ın ne de çevresindekilerin devletin yıllardır binlerce kişinin GSS primini ödediğinden haberi yok! 


İşte GSS hakkında herşey!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedir? Kimler GSS öder? İşte GSS hakkında merak edilen her şeyi unutanlar ve hatırlamak isteyenler için bir kez daha ele alıyoruz.

 

GSS Nedir?

Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade eden Genel Sağlık Sigortası, 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girdi.

 

Kimleri kapsıyor?

GSS ile Türkiye’de ikamet eden herkes için sağlık güvencesi hayata geçirilmiş oldu. Bu kapsamda genel sağlık sigortasından faydalanma çerçevesinde en genel anlamda iki grup ortaya çıktı. Sigortalı çalışanlar, SGK’dan aylık veya gelir alanlar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar. 

Sigortalı olarak çalışanlar ile SGK’dan aylık veya gelir alanlar, yani emekliler ve dul yetim aylığı alan kişiler ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar. Emekliler ve dul yetim aylığı alanlar prim ödemeksizin, çalışanlar ise brüt maaşlarından kesilen ve işveren tarafından ödenen primler sayesinde sağlık hizmeti alabiliyorlar. 65 yaş aylığı alan, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bu kişilerin yanı sıra, herhangi bir kapsamda olmayan ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında olmayan yani işsiz, kurumdan gelir ya da aylık almayan ya da bakmakla yükümlü olunan olmayan kişilerde genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bu kişiler Kurum tarafından otomatik olarak sistem üzerinden bulunup genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmektedir. Bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de, prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

 

Bakmakla yükümlü olduğu kişiler kimler? 

Sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu kişiler şunlardır:

 

1. Sigortalının eşi. Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

 

2. 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar.

 

3. Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı SGK tarafından belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve babası.

 

Dolayısıyla sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartların varlığı halinde anne babası da sigortalı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

 

 

Gelir testi yaptırılması gerekiyor mu?

Sigortalılar, SGK’dan aylık veya gelir alanlar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler primleri ödendiği için sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Diğer yandan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için iki yol izlemeleri gerekiyor. Bu kişiler eğer yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelir 2019 yılı için 852.67 TL’nin altındaysa gelir testi yaptırarak bu durumu kayıt altına aldırıp sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Bu durumdaki kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Dolayısıyla hiçbir sosyal güvencesi olmayan muhtaç durumdaki kişiler prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. 

Diğer yandan, hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin 852.67 TL’den fazla olan kişiler, 2019 yılı için 76.74 TL aylık prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Bu kişiler kendi ceplerinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. 

 

Yıl sonuna kadar borç sorun değil

Ayrıca 29 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, 31 Aralık 2019 tarihine kadar Bağ-Kurlular ve GSS primini kendisi ödeyen kişiler, SGK’ya 60 günden fazla prim borçları olsa dahi sağlık hizmeti alabilecekler. Bu tarihe kadar bu şart aranmayacak. Dolayısıyla, GSS prim borcu bulunan kişiler yıl sonuna kadar hastane kapısından dönmeyecekler. 

 

 

ETİKETLER : gss mansur yavaş
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi