Göz yanması neden olur? Hangi hastalıkların belirtisidir? Tedavisi...

Beş duyu organımızdan biri olan gözler hayatımızın kalitesini arttırıyor. Gözlerin hasar görmesi de yine aynı derecede hayat kalitemizi düşürüyor. Günümüzün en sık görülen göz sorunlarından biri de göz yanmasıdır. Peki Göz yanması neden olur hangi hastalıkları haberci
Bu haber 2018-10-04 11:05:36 eklenmiş ve 473 kez görüntülenmiştir.

Göz yüzeğinde veya göz pınarında meydana gelen sulanma ve ağrı ile birlikte görüldüğünde göz yanması olarak nitelendirilir. Bu rahatsızlık ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Göz yanması birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Başta göze yabancı bir madde kaçmasından dolayı oluşsa da çevresel faktörler ve çeşitli göz hastalıkları da göz yanmasına neden olabilir. Hava koşulları, göz hastalıkları ve alerjik durumlar göz yanmasının başlıca nedenlerindendir.

GÖZ YANMASININ BELİRTİLERİ!

Çoğu durumda, tahriş edici madde gözlerden temizlendikten sonra yanan gözler iyileşme görür ve belirtiler kaybolur. Yine de yanan gözlere genellikle aşağıdaki gibi başka semptomlar eşlik eder:

 

- Sulu gözler
- Kızarıklık
- Göz ağrısı
- Akıntı
- Kaşıntı

 

GÖZ YANMASINA NEDEN OLAN ALERJİK FAKTÖRLER

Polenler, Küf mantarları, Hayvan kepeği, Parfümler, Kolonyalar göz yanmasına neden olan alerjenlerdir.

Göz yanmasının en yaygın nedenleri alerjik olanlarıdır. Özellikle sık tekrar eden ya da kronikleşen göz yanmalarında alerjik faktörler aranmasında fayda vardır. Alerjik kaynaklı göz yanmalarının ilk nedeni olarak karşımıza polenler çıkar. Mevsimsel olarak etkileri artış gösteren polenlerin en etkili olduğu aylar bahar aylarıdır. Kimileri alerjik durumlardan etkilenmediği için şanslıyken kimileri alerjik reaksiyonlara açıktır. Polenlerin gözlerinizde yanma hissi yaratmasını istemiyorsanız bahar aylarında fazla ağaçlık, yeşillik alanda bulunmamaya çalışmalısınız.

Küf mantarları da göz yanmasının başka bir nedenidir. Havada bulunan sporların özellikle nemli ve besinli ortamlarda bir araya gelerek çoğalmasıyla oluşur. Binlerce mikroskobik canlının oluşturduğu küf mantarları çevredeki atık yiyecekleri çürüterek yok ettikleri için doğal döngüye katkı sağlar. Küf mantarları astım hastalarını etkilediği gibi kimilerinde göz yanmasına da neden olur. 

Günlük hayatta sıkça kullandığımız parfümler, deodorantlar ve kolonyalar birçok bünyeyi olumsuz etkileyerek öksürük, boğazda kaşıntı, deri kabarması, göz yanması gibi olumsuzluklar yaşanmasına zemin hazırlar.

GÖZ YANMASI İLE İLİŞKİLİ BAZI HASTALIKLAR

Alerjiler
Göz kuruluğu sorunu
Göz yangısı
Göz nezlesi
Fotofobi yani ışığa karşı hassasiyet
Sjogren sendromu
Wegener granülomatozisi
Rosacea

 

GÖZ YANMASI İÇİN EVDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ!

Salatalık: Salatalıklar, iltihaplanmayı, şişliği, kızarıklığı ve tahrişi azaltarak kaşıntılı gözlere katkıda bulunan tahrişe karşı dayanıklılık özelliğine sahiptir. Bir salatalık iyice yıkanır ve ince dilimler halinde kesilir. Dilimleri 15 ila 20 dakika boyunca soğutun ve daha sonra en az 10 dakika boyunca gözlerinize koyun. Süreci günde dört ila beş kez tekrarlayın.

Soğuk kompres yapın: Gözlerinize soğuk kompres yaptığınız zaman yanma ve kaşınma hissini azaltmanız mümkün. Bir havlunun içine buz koyarak gözlerinizin üzerine uygulayarak bekletin. Gözlerinizde çapak oluşumu varsa ılık kompres uygulayarak bunu giderebilirsiniz. Bir pamuğu kullanarak göz kapaklarınızı temizleyebilirsiniz.

Patates: Patates gözlerin yanma hissini azaltabilir. Patatesi dilimleyin. Onları göz kapaklarınıza yaklaşık 15 dakika koyun. Gözlerden alın ve soğuk su ile durulayın. Bu, göz enflamasyonunu azaltmaya yardımcı olur. En iyi sonuç için soğutulmuş patates kullanılabilir. Buzdolabına bir patates koyup soğumasını bekleyin. Buzdolabından alın ve dilimlere kesin. Onları gözlerine yerleştirin ve yaklaşık 15 dakika bekletin. Soğuk suyla yüzünüzü yıkayın. 

Çay kompresi: Çay kompresi yanan gözleri yatıştıran başka bir evde çaredir. İki yeşil veya siyah çay poşetini soğuk suda ıslatın ki nemli olsun. Şimdi onları 15-20 dakika boyunca göz kapaklarınıza koyun. Daha hızlı bir rahatlama için bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Ayrıca çaydaki çözümü göz yıkamak için de kullanabilirsiniz.

Not: Haberimiz bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Göz yanması sorunu ve diğer göz rahatsızlıklarınız için göz doktoruna başvurunuz.

ETİKETLER : Göz yanması neden olur Hangi hastalıkların belirtisidir Tedavisi...
Okumak İsterseniz -Diğer SAĞLIK haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi