Güven:  "Sorunlar Sarmalı Bizi Bitirecek"

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahvecilik mesleğinin süregelen ve çözüm bekleyen tüm sorunlarına değinerek, bu sorunlarla el birliğiyle mücadelede edilmesini gerektiğini vurguladı.
Bu haber 2018-08-12 21:09:13 eklenmiş ve 366 kez görüntülenmiştir.

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahvecilik mesleğinin süregelen ve çözüm bekleyen tüm sorunlarına değinerek, bu sorunlarla el birliğiyle mücadelede edilmesini gerektiğini vurguladı. Tüm bu sorunların aslında Türkiye geneli kahveci esnafının ortak sorunları  olduğunu belirten Güven, "Hükümetimizden ve belediyelerimizden destek bekliyoruz." dedi.

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, bitme noktasına gelen kahveci esnafının süregelen sorunlarının çözüme kavuşturulması için destek beklediklerini, aksi taktirde kapanan işyeri sayısının artacağını kaydetti.  

 

DERNEKLER KAHVEHANE GİBİ

Ankara'da bazı derneklerin kahvehane gibi faaliyet gösterdiğini vurgulayan Oda Başkanı Güven, "5253 sayılı Dernekler Kanunu  kapsamında; Ankara İlinde 9 bin 800, Türkiye Genelinde ise 111 bini aşkın dernek adı altında faaliyet gösteren, çok büyük bölümü kumarhane olarak kullanılan, içki ve sigara içmenin serbest olduğu, kolluk güçlerinin, belediye zabıtalarının denetim yapamadığı, müşterilerine ucuz çay satarak ve oyun oynatarak  hizmet veren  ve bu nedenle çok sayıda  kahvenin kapanmasına neden olan işletme bulunmaktadır. Bu işe bir dur demeliyiz. Yoksa kahveci esnafı bitecek." dedi.

 

MANTAR GİBİ ÇOĞALAN KAFELER ÖNEMLİ SORUN

Kahveci esnafının dernekler dışında yine çok çeşitli ağır sorunları olduğunu dile getiren Güven, fal ve simit kafeler yüzünden zor durumda olduklarını belirterek,  "Kahvehanelere bir büyük darbe de sayılarına her gün yenileri eklenen simit kafe, playstation, kafe vb. işletmelerden gelmektedir. Çay satışı ile kahveci esnafına yarattığı bir dezavantajının yanı sıra buralarda okey ve kağıt oyunları da vardır. Ayrıca fal kafeler gibi insanların manevi duygularını sömürerek fahiş  fiyatlara kahve satımı yapan işletmelerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Devlete ödenen KDV, stopaj, belediyelere ödenen çöp vergisi, tabela vergisi, bilardo salonlarından alınan eğlence vergisi de kahveci esnafına ağır bir yük oluşturmaktadır." diye konuştu.

Oda Başkanı Güven şöyle devam etti: "634 sayılı Kat Mülkiyet Kanununun 24. maddesi hükmünce Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde kahvehane açılması için kat maliklerin oybirliği ile, işyeri olarak gösterilen bölümünde ise aksine bir sözleşme yapılmadı ise oy çokluğu ile izin verilmesine hükmetmesi nedeni ile bir çok esnaf, işyerini kurduktan sonra maliklerden imza alamadığı için ruhsat alamayarak dükkanını kapatmak zorunda kalmıştır. İlçe belediyelerinin kendi bünyelerinde belirlediği ruhsat verme kriterleri ise 1 liraya çay satarak para kazanan kahve işletmecilerinin altından kalkamayacağı yüksek kira bedeli olan dükkanları tutmalarına neden olmuştur."

Kahvehane işletmenin cazip bir tarafının kalmadığını ifade eden Oda Başkanı Güven, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bütün bu olumsuzluklara rağmen Odamız tarafından, üyelerine en iyi hizmeti verme, onların haklarını arayarak ayakta kalmalarına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Hükümetimizin, 5253 sayılı Dernekler Kanunu başta olmak üzere 634 sayılı Kat Mülkiyet Kanunu ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununu, esnafı kucaklayacak hale getirerek, Türkiye geneli kahveci esnafımızın ortak sorunlarından kurtulması, esnafımıza nefes aldırması tek dileğimizdir."

 

 

ETİKETLER : Güven  "Sorunlar Sarmalı Bizi Bitirecek"
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi