Kestanbol Kaplıcaları ve Anadolu’nun Ölü Dirilten Suyu

Alexandria Troas Antik Kenti'ndeki Anadolu’nun bilinen en büyük hamamının suyunun çıktığı Kestanbol Kaplıcaları Ölü Dirilten Su olarak biliniyor.
Bu haber 2016-08-04 10:49:38 eklenmiş ve 1517 kez görüntülenmiştir.

Çanakkale Ezine’de bulunan Kestanbol Kaplıcaları’nın Anadolu tarihinde önemli bir yeri bulunuyor. Alexandria Troas Antik Kenti'ndeki Anadolu’nun bilinen en büyük hamamının suyunun çıktığı Kestanbol Kaplıcaları Ölü Dirilten Su olarak biliniyor.

Anlatıldığına göre, İsa peygamberin havarilerinden Saint Paul’un yaşamından ümit kesilen ve ölmek üzere olan bir hastayı bu suda tedavi eder. Ayrıca Romalılar savaştan çıkan bitkin, bezgin ve ölmek üzere olan askerleri bu suda tedavi yoluna başvururlar.

Bu suyun kaynağı ile beslenen Alexandria Troas Antik Kenti'nde M.S. 135 yılında Herodes Attikus adı verilen hamamın inşasına başlanılır. Boyutlarının yaklaşık 123 x 84 metre olduğu anlaşılan bu yapı, Anadolu'da o döneme ait bilinen en büyük hamamların başında geliyor. Binlerce yıl insanlara şifa kaynağı olan bu yapı 1809-1810 kışında meydana gelen şiddetli bir depremle yıkılır.

Son yıllarda Alexandria Troas Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları içerisinde Herodes Attikus Hamamının gün yüzüne çıkarılması çalışmaları da bulunuyor.

Ephesos (Efes) Antik Kenti'ndeki tiyatro hamamları ve doğu hamamlarıyla benzerlik gösteren Herodes Atticus Hamamı, üç tarafı gezinme koridorlarıyla çevrili olacak şekilde planlanmış ve ayakta kaldığı dönemlerde insanlara hizmet etmiş.

Hamam ve gymnasium (antik dönemde fikri ve bedeni eğitim yapılan yerler), yapısı mimari bakımından değerlendirildiğinde mermer plakalarla kaplanmış duvarlara ve üzerlerinde kemerlere sahip bulunuyor.

Kuzeydoğu köşede aquadükten (su yolları) gelen suyun depolandığı bölümden yapının içine su dağıtıldığı görülüyor. Hamam ve gymnasium yapısı içindeki mekânların fonksiyonlarının, günümüze kadar kazı yapılmamış olması nedeniyle tam olarak belirleyebilmenin güç olduğu değerlendiriliyor.

Herodes Attikus Hamamının suyu bugün Kestanbol Termal tesislerinde insanlarımıza şifa dağıtmaya devam ediyor. Kaplıca suyunun mineral değerlerinin dünyadaki sayılı sular arasında yer alması insanların binlerce kilometre kat ederek tercih etmelerine sebep oluyor.

Kaplıcanın sit alanı içerisinde olması yeni yatırım konusunda sıkıntıları de beraberinde getiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının bürokratik kaygılardan arınarak, projeler geliştirerek, bu değerin uluslararası boyuta taşınmasında katkı sağlaması gerekmektedir. Herodes Atticus Hamamında yer alan özellikler bile günümüzde bulunmuyor. Bu bölgenin atıl kalması milli hazinemizin boşa akıp gitmesi anlamına geliyor.

 

Bu arada mevcut haliyle bile nezih bir tesis olan Kestanbol Kaplıcalarını tercih edeceklere hatırlatıyoruz, bölge zengin oksijen kaynağıyla sağlık için, tarihi ören yerleriyle de kültür için sizlere alternatifler sunuyor.

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer SAĞLIK haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi