Demirtaş: 'Haksızlık ettim'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “‘Vatandaşlık hakkını referanduma götürelim’ diyerek bu insanlara haksızlık ettim. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz” dedi.
Bu haber 2016-07-14 02:47:48 eklenmiş ve 631 kez görüntülenmiştir.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP İzmir İl Örgütü tarafından Balçova ilçesinde düzenlenen dayanışma yemeğine katıldı. Suriyelilere vatandaşlık verilmesi hakkında konuşan Demirtaş hem önceki açıklamalarındaki ifadelerini düzeltti, hem de vatandaşlık konusunda çözüm önerisi sundu. Demirtaş, “Vatandaşlık konusu ile ilgili çözümü ifade ettim. Mülteci statüsü tanımamız lazım. Avrupa’dan gelen hak kazanıyor, doğudan gelen kazanamıyor. Mülteci statüsü demek; çalışma, oturma, eğitim, sağlık hakkı kazanılması demektir. Sonra arzu eden koşulları taşıyan herkes vatandaş olabilmelidir. Ülkemiz onların da vatanıdır. Geçici misafirlerimiz değildir. Bu arada Parlamentoda yaptığım bir yanlışı düzelteyim. ‘Vatandaşlık hakkını referanduma götürelim’ diyerek bu insanlara haksızlık ettim. Referandum temel haklar özgürlüklerde olmaz. Ayrıca Göç Bakanlığı olsun. Göçmenler ilk kez gelmedi, yine gelecek. Her zaman olacak. Göç Bakanlığı üzerinde koordine edelim. E kendileri ne yapacak? ‘Seçeceğiz’ diyorlar. Öncelikle AKP’ye oy verir mi ona bakacaklar. Tek derdi bu. İnsan değil. Bana kaç milyon oy gelir bunu hesaplıyor” diye konuştu.

“Atacağımız her adım önümüzdeki 100 yılı belirliyor olacak”

Tarihi bir süreçten geçtiklerini belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerçekten tarihi bir süreç. Önümüzdeki 100 yılda nereye akacak onun belli olacağı anlardan geçiyoruz. Atacağımız her adım önümüzdeki 100 yılı belirliyor olacak. Buna uygun bakış açısı ile geleceğimizi çözmeye çalışıyoruz. HDP olarak Türkiye’de temel problemlere en makul, uygulanabilir çözümleri üretmeye, muhalefetimizi de katkı sunucu şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz. Bizim pozisyonumuzda Türkiye’de başka parti yok. Bu kadar baskı, tehdit, engellemeye rağmen her gün daha fazla büyüyen, etkili siyaset üreten, siyasi şekillenmeye yön veren başka parti yok.”

“Bir hafta, 10 gün içinde ne değişti?”

Suriye konusuna da değinen Demirtaş, şu ifadelere yer verdi:

“5 yıldır Suriye meselesinde dilimizde tüy bitti. Bunlar ısrarla ‘bütün dünya yanlış yapıyor’ diyordu. Bir hafta 10 gün içinde ne değişti? 5 yıldır yanlış yapıyorsanız, sorunumuz yoksa 5 yıldır ödenen bedeller, yakılıp yıkılan Suriye, bedel ödeyen Türkiye ne olacak? Ortalığı cehenneme çevirdiniz. Bir şey olmamış gibi ‘fazla da sorunumuz’ yok diyor. Yoksa bu kızıl kıyameti niye kopardınız? Neredeyse 3. dünya savaşı çıkardınız. Terörü siz büyüttünüz. Kimi kandırıyorsunuz? Suriye’nin bu hale gelmesinin nedeni bunlardır. Savaş bu kadar büyümeyebilirdi.”

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bizim ortak kimliğimizdir”

HDP’nin bütün kimlikleri bünyesinde barındırdığını belirten Demirtaş, “HDP çatısı altında bir araya gelmiş olanlar bütün etnik, dini kimliklerden farklı olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bizim ortak kimliğimizdir. Bizi etnik, dini kimlik birleştiremez. Bu hakikati görmeyen ancak bir faşist olur. Hepimiz Türk, Kürt olamayız. ‘Tek millet Kürtler olsun, bu millette’ deseler o da yanlıştır. O da faşizimdir. Mesele Türk, Kürt değil. Müslüman, Hristiyan, Yezidi, Alevi, Sünni var bu ülkede. Tek mezhepte, dinde birleşemeyiz. Yaşam şekline saygı duyarak bir arada olabiliriz. ‘Tek dil, tek din, tek millet, olacağız diyorlar’. ‘Bunu kabul etmeyen de vatana hainidir’ diyorlar. Temel problem bu kafadır. Maalesef AKP, CHP, MHP bu kafada birleşmiş durumda. Kimse inancından onurundan vazgeçmez. Bize dayattıkları budur. Biz de çok kültürlü demokrasi inşa edeceğiz. Bundan geri adım atmayacağız” dedi.

Dokunulmazlık tartışmalarına da değinen Demirtaş, “Dokunulmazlıkların kaldırılması, belediyelere el koymaya karşı hepsine direneceğiz. Görkemli direniş göstereceğiz. Bu çapulcu anlayışa teslim etmeyeceğiz” dedi.

Demirtaş’ın konuşmasının ardından partililere müzik dinletisi yapıldı.

ETİKETLER : hdp selahattindemirtaş vatandaşlık eşbaşkan izmir
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi