Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Bayramda yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin kilo alımını engelleyeceğini belirten Diyetisyen Müge Arslan, sağlıklı beslenme tüyoları verdi.
Bu haber 2016-07-04 15:52:22 eklenmiş ve 1028 kez görüntülenmiştir.

Aileyle bir arada olup, keyifli sohbet zamanı…Bayramlar ve özel günler, zayıflama programlarında olan kişiler için korkulu rüyalar haline gelmektedir. Aile ve dostlarla birlikte zengin kahvaltı sofraları, davetler, bayram ziyaretleri ve beraberinde getirdikleri şeker ve tatlılar gibi ikramlar, özellikle bayramlarda tüketilen yağlı et ve hamur işleri, kızartma gibi kalorili yiyeceklerin artması ve beraberinde getirdiği kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı, gastrit, ülser gibi pek çok mide şikayetleri…

İşimiz oldukça zor diye düşünüyorsunuz…

Bayramı da yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenerek, kilo almadan keyifli bir şekilde geçirmek, hiç de o kadar zor değildir.

Dikkat etmeniz gerekenler

- Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerekiyor. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalıdır. İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir.

- Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı. Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir.

- Bayramlarda genellikle aşırı çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar. Ramazan ayında, normal beslenme düzeniniz değişmektedir. Normal zamanlarda 4-5 öğün beslenirken, ramazan ayının gelişiyle birlikte öğün sayısı 2-3 öğüne düşmektedir ve sıvı tüketiminiz azalmaktadır. Bu dönemde metabolizmanızda o dönemde ciddi değişikler meydana gelmektedir. Bu nedenle beslenme çok büyük önem taşıyor.

-Ramazan ayında ki metabolizma değişiklerini normale getirerek sağlıklı bir şekilde ramazan bayramını atlatabilmeniz için;

- Öğün atlamaktan ve bir öğünde aşırı yemekten kaçınınız.

- Yiyeceklerinizi hazırlarken; haşlanma, ızgara ve ya fırında pişirme yöntemlerini tercih ediniz.

- Her gün 8-10 bardak su tüketilmeli. Özellikle her sabah kalkınca ve öğünlerden önce ılık su içilmeli.

- Fiziksel aktivitenizi artırınız. (her gün 30-45 dk. yürüyüş yapınız)

- Lifli besin tüketiminizi artırmaya çalışınız.

- Süt, yoğurt, peynir, et gibi yiyeceklerin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih ediniz.

- Sıvı yağlardan zeytinyağı, soya yağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağlarını değiştirerek kullanınız.

- Kırmızı et tüketim sıklığını azaltıp, beyaz et tüketim sıklığını artırınız. Haftada en az 1 kez önerilen miktarda balıketi tüketiniz.

- Kan basıncınız(tansiyon) normal olsa da tuzlu yiyeceklerden sakınınız.

- Arzu ederseniz çay ve kahve gibi içeceklerinizde tatlandırıcı kullanabilirsiniz.(günde 5-6 adedi geçmeyiniz) Yemeklerinizi hızlı ve büyük lokmalar halinde yemekten ve az çiğnemekten kaçınınız.

ETİKETLER : Türkiye Ramazan Ramazan Bayramı sağlıklı beslenme öneri
Okumak İsterseniz -Diğer SAĞLIK haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi