Uzun Yola Çıkacaklar Dikkat

Bayram tatilinin yaklaşmasıyla birlikte seyahate çıkacak vatandaşları uyaran uzmanlar, dikkat edilecek birkaç hususla kusursuz bir yolculuk geçirmenin mümkün olduğunu söyledi.
Bu haber 2016-07-01 11:16:04 eklenmiş ve 848 kez görüntülenmiştir.

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasıyla birlikte yolculuk hazırlıkları yapan kişileri uyaran uzmanlar, tatilin tadının kaçmaması için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Tatilde uzun yolculuklarda insanı zorlayan durumların oluşabileceğine dikkati çeken Özel Hayat Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, bazı durumlarda hafif düzeyli kas eklem ağrılarının, kişinin sağlık problemlerine bağlı hayatını tehdit edebilecek seviyelere uzanabileceğini söyledi. Kişinin genel sağlık durumuyla yakından ilişkili olmakla birlikte, hiçbir sağlık sorunu olmayanlarda bile yolculuk süresinin uzamasına paralel sorunların görülebileceğini açıklayan Dr. Çelen, şöyle devam etti:

"Yolculukta problemlerin ilk kaynağı uzun oturma süresi ve uygun olmayan oturma şekli ve oturma tertibatıyla ilişkilidir. Genel kabul olarak 45 dakikadan sonraya sarkan oturma süreleri omurga ağrısını artırmaya başlar. Bel ve kalça bölgeleri sürekli sabit yük altında kalmaya bağlı kompresyon ağrısı denilen vücut ağırlık merkezinin yer değiştirmemesine bağlı ağrılara maruz kalır. Diz ve boyun bölgeleri ise sürekli sabit kalmaya bağlı kas yorgunluğu ve dolaşım sisteminde kan akım problemleri sebebiyle ağrır. Araç kullanan kişilerde ek olarak omuz ve kol eklemlerinde de ağrı oluşur. Dolaşım sistemi de kasların baskı yapıcı etkisinde azalmaya ve kişi susuz kalırsa ortaya çıkacak zorlanmaya bağlı problemlere yol açabilir. Bacaklarda, özellikle de ayak bilek çevresinde şişmeler, varislerde belirginleşme ve nadiren damar tıkanmaları görülebilir. Periferik sinir sisteminde dolaşım zayıflamasına ve basınca maruz kalmaya bağlı vücudun birçok bölgesinde geçici uyuşmalar görülür. Bu problemlerin oluşmasında aracın koltuğunun alçak olup olmaması, kişinin boyuna uygunluğu, bel ve boyun desteğinin varlığı önemlidir.

Dr. Çelen, iyi bir yolculuk için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Yolculuk öncesi uykunun kaliteli bir şekilde yeterli yapılmış olması. Uzun yolculuklar boyunca özellikle de yolculuk sonuna doğru bilinçte dalgalanmaya neden olabilir, uyku problemleri ciddi kazalara yol açabilir. Yolculuğa uygun, rahat giyinilmesi önemlidir. Çok dar, terletici giysilerden kaçınılmalıdır. Koltuğun ayarı kişiye özel yapılmış olmalıdır. Bel desteği, yükseklik, boyun desteği, direksiyona yakınlık-uzaklık ayarlanmalıdır. Güneş gözlüğü, sıcak yaz günleri araç kullanımı için lüks değil ihtiyaçtır, buna dikkat edilmelidir. 45 dakikadan uzun oturmak tavsiye edilmemekle beraber, çok sık mola vermek sürücünün motivasyonunu azaltabileceğinden en geç 2 saat sonunda çok uzun olmasa da bir mola vermek önerilir. Aracı durdurup 5-10 adım atmak, hafif gerinme esneme hareketleri yapmak çok faydalıdır. Uzun mola verilecekse de tüm molayı oturarak değil mümkünse sürenin çoğunda yürüyüş yaparak geçirip bu şekilde dinlenme yoluna gidilmelidir. Sık sık sıvı tüketmek, dolaşımdan kaynaklanabilecek sorunları azaltmak için gereklidir. Yine bacak kaslarını, oturulan yerde kasıp bırakarak yapılan 5-8 tekrarlı izometrik hareketler de hem şişlik oluşmasını hem de olası damar tıkanıklığının önlenmesi için faydalıdır. Sinir ile ilgili ağrılı durumu olan kişiler bel fıtığı ve siyatik sorunlarına karşı ekstra dikkat etmelidir. Çünkü uzun oturma süresi bu tip ağrıları aşırı derecede artırabilir. Ayrıca sürekli cam açık şekilde vücudun sert hava akımlarına maruz bırakılması da bazı sinir dokusu problemlerine neden olabilir. Küçük ayrıntılara dikkat edilerek rahat ve sağlıklı bir yolculuk yapılabilir."

ETİKETLER : Türkiye Ramazan Bayramı uzunyol seyahat tatil dikkat
Okumak İsterseniz -Diğer YAŞAM haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi