İşte Türkiye’nin Borla Çalışan Arabası

Türkiye’nin bor ile çalışan yeri aracı üretildi ve yol testlerini başarı ile tamamladı.
Bu haber 2016-06-30 12:46:04 eklenmiş ve 36424 kez görüntülenmiştir.

Türkiye’nin bor ile çalışan yeri aracı üretildi ve yol testlerini başarı ile tamamladı. Araç Türkiye’nin bor ile çalışan ilk aracı olmasının yanında aynı zamanda ilk yakıt pili aracı olma özelliğini de taşıyor.

 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde üretilen aracın yaygınlaşması halinde petrolde dışa bağımlılık azalacak. Projenin amacı, borhidrürden yakıt pili uygulamaları için hidrojen üretecek sistemin geliştirilmesi, üretilen hidrojenin yakıt pili sisteminde kullanılarak aracın güç ihtiyacının karşılanması ve aracın hareket ettirilmesi olarak belirlendi. Proje hedeflerine ulaşıldı, proje başarı ile tamamlandı ve Türkiye’de Sodyumborhidrürlü Yakıt Pilli Araç 5+5 kW hibrit konseptinde ilk prototip geliştirildi.

 

Araç Ne Avantajlar Sağlıyor

•        Araç üzerinde entegre borhidrürden ihtiyaç anında anlık hidrojen üretebilen sistem geliştirilmesi

•        Üretilen hidrojenin 5 kW yakıt piline beslenerek aracı sürmek için gerekli enerjinin üretimi

•        Hidrojen üretim sisteminin araç üzerinde oluşu ile depolama kaynaklı sıkıntıların giderimi, kontrollü ve güvenli hidrojen üretimi

•        Sıfır emisyon salınımı ile çevre dostu araç özelliği

 

 

Sodyum Borhidrür Yakıt Pilli Araç


Araca ilişkin verilen bilgiye göre, proje kapsamında araca uygun yakıt depolama, gaz yıkama, hidrojen üretim reaktörünün tasarımı ve üretim katalizörlerinin sentezi yapıldı. Üretilen katalizör proje kapsamında özel olarak sentezlendi. Başlangıç anından itibaren 3 dakika içinde tam kapasitede gaz üretimine başlayan sistemde, üretilen gaz 3 kW'lık yakıt pilini sürekli olarak çalıştırabilmekte. 3 kW'lık yakıt pili sistemi proje kapsamında özel olarak tasarlandı.



Tamamen yerli yapım olarak gerçekleştirilen araç içerisinde 20 beygirlik elektrik motoru bulunuyor. Proje için özel olarak yaptırılan tamamen yerli motor ile aracın maksimum hızı 90 km/saat ve menzili 150 km olarak ölçüldü. Araç 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebiliyor.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de Araçlar İçin Bor Yakıtı Üretti

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin başkanlığındaki ekip, ana hatlarında bor ve hidrojen olan bir yakıt üretmeyi başardılar. Şahin ve ekibi tarafından üretilen bu yakıt benzinli ve dizel araçlarda da doğrudan katkı olarak kullanılabilecek.

 

Karbon emisyonlarını azaltan bir yapıya sahip olan yeni yakıt, yanarken yeşil renkte alev saçması dolayısıyla "green gas" ismiyle lanse ediliyor.


 

885 milyon tonluk kaynak
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) verilerine göre, dünya rezervinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'de yaklaşık 900 milyon ton bor rezervi tespit edildi.



Tarım, ahşap, selülozik izolasyon, çimento, yakıt, enerji alanında kullanımı için 101'i tamamlanmış, 43'ü devam eden, 24'ü değerlendirme ve 1'i onaylanıp sözleşme aşamasında olan projeyle birlikte toplam 334 çalışma bulunan borla ilgili en son ''Doğrudan Sodyum Bor Hidrürlü Yakıt Pili Üretimi ve Entegrasyonu''yla ilgili Türk patent Enstitüsü'nden patent de alındı.

 

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi