TÜRKİYE 5G'YE HAZIRLANIYOR

Telefonlarımız, saatlerimiz, evlerimiz ve otomobillerimiz, kopmayan, hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Tüm bu cihazların ihtiyaç duyduğu bant genişliğini sunmak içinse yepyeni bir kablosuz ağ doğuyor: 5G
Bu haber 2016-06-28 10:41:25 eklenmiş ve 12457 kez görüntülenmiştir.

Telefonlarımız, saatlerimiz, evlerimiz ve otomobillerimiz, kopmayan, hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Tüm bu cihazların ihtiyaç duyduğu bant genişliğini sunmak içinse yepyeni bir kablosuz ağ doğuyor: 5G

 

5 G İle Hayatımızda Ne Değişecek

5G, 4G LTE'yi kaldığı yerden devam ettirecek ve telefon görüşmeleri, SMS, web'de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerin yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek. 5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek, daha hızlı olacak. İnternete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile birlikte gerçek olabilecek.

 

4G LTE bugün saniyede 1 gigabit veri aktarabiliyor; yani kısa bir HD filmi indirmeniz, kusursuz koşullarda yaklaşık bir saat sürüyor. 5G, indirme hızlarını saniyede 10 gigabite çıkaracak. Önde gelen iletişim firmalarından oluşan dev konsorsiyumlar, 5G için dünya çapında standartlar oluşturmak üzere çalışıyorlar. 5G’nin 2020 yılında dünyada yaygınlaşması bekleniyor.

 

TÜBİTAK 5G’yi Geliştirecek Yerli Firmalara 4 Milyon Lira Öneriyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 5G konusunda dünyadan geri kalmamamız için kolları sıvadı. 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Kapsamında Bilgi ve Teknolojileri – Genişbant Teknolojileri konusunda çağrı açtı. Çağrı kapsamında istenilen teknolojiyi geliştirecek olan firmalara TÜBİTAK 4 milyon liraya kadar destek verecek.

 

Yeni Nesil İnternet (Mobil İletişim)Teknolojileri – 5G başlıklı çağrının gerekçesi olarak; Yeni nesil servisler ve nesnelerin interneti ile birlikte mobil veri trafiğinin mevcut trafiğe göre katlanarak büyüyeceği öngörüsünden yola çıkıldı. Bu ihtiyacı karşılamak amacı ile 5G mobil teknolojilerin tasarlanması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar ivmelenerek hız kazanıyor. Standardizasyonu devam eden 5G teknolojilerinin geliştirilmesinde ülkemizdeki üniversite ve firmaların katkılarının arttırılmasına ihtiyaç duyuluyor.

 

Yazılım Teknolojileri Öne Çıkacak

Bu çağrıda, 5G erişim ağı, çekirdek ağ ve ara bağlanım (Backhaul) teknolojilerinin tasarlanması ve prototiplerinin geliştirilmesi hedefleniyor. 5G’de yazılım tabanlı teknolojilerin öne çıkması ile ağ yönetimi ve planlama, güvenlik, sanallaştırma teknolojileri de bu çağrı kapsamı dâhilinde desteklenecek. Projelerden elde edilecek teknolojik kazanımlar ile ülkemizin uluslararası projelere katılımının artması ve firmalarımızın uluslararası standart kuruluşlarında (3GPP, ITU, IEEE, vb.) aktif rol alarak 5G standartlarının gelişimine katkı sağlaması amaçlanıyor.

 

Devam eden 5G standardizasyonu çalışmalarını göz önüne alarak yürütülecek aşağıda belirtilen konulardaki Ar-Ge faaliyetleri çağrı kapsamında yer aldı.

-          Yeni nesil modülasyon ve kodlama teknolojilerini (FBMC, GFDM, F-OFDM, Polar kodlama, indis modülasyonu, vb.) kullanan 5G modem prototiplerinin geliştirilmesi.

-          5G cihazdan cihaza veri iletişim protokollerinin ve prototiplerinin geliştirilmesi.

-          Massive MIMO anten ve/veya RF teknolojilerinin geliştirilmesi

-          Yeni nesil radyo erişim ağ teknolojileri ve/veya prototipleri

 

o BTK Milli Frekans Planı dikkate alınarak esnek frekans ve bant genişliği kullanan yeni nesil radyo erişim ağı teknolojileri (örneğin, yüksek veri hızı için 6 GHz üzeri taşıyıcı frekanslar, lisansız ve analog TV için ayrılan bantların kullanımı gibi)

o Bilişsel ortam erişim teknolojilerinin geliştirilmesi

o Heterojen ağlarda yazılım tabanlı radyo fonksiyonlarının servis ağları ile entegrasyonlarına yönelik teknolojiler

o Farklı yeteneklerde cihazların haberleşmesine yönelik ortaklaştırılmış (unified) ağ erişim teknolojileri

-          5G sistemleri için Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) ve Ağ Fonksiyonu Sanallaştırma (NFV) teknolojilerinin ve prototiplerinin geliştirilmesi

-          Ağ kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik bilişsel (cognitive) 5G ağ yönetim ve planlama teknolojilerinin ve yazılımlarının geliştirilmesi

-          5G için güvenlik protokollerinin geliştirilmesi

-          5G için test/simülatör cihazlarının geliştirilmesi

 

Başvurular 2 Eylül 2016 tarihinde sona erecek. Projeyi tamamlamak için 3 yıl süre veriliyor. Projeye verilecek destek ise 4 milyon lirayı bulabilecek. İki ortaklı projelerde ise bütçe üst sınırı 5 milyon lira olarak belirlendi. Projeyi hayata geçirmek isteyen firmalar Ar-Ge merkezlerinden veya üniversitelerden danışmanlık olması zorunluluğu da bulunuyor.

 

 

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer TEKNOLOJİ haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi