Almanya’daki Türkler 'Soykırım Tasarısını' Protesto Ediyor.

BERLİN — Almanya Federal Meclisi’nde, koalisyon ortağı Birlik Partileri ve SPD ile muhalefetteki Yeşiller'in birlikte hazırladıkları “Ermeni Soykırımı Tasarısı”nın Perşembe oylanması arifesinde çok sayıda Türk dernek ve çatı örgütü protesto için bir kez daha sokağa çıkma kararı aldı.
Bu haber 2016-06-01 17:27:51 eklenmiş ve 688 kez görüntülenmiştir.

Almanya Federal Meclisi’nde, koalisyon ortağı Birlik Partileri ve SPD ile muhalefetteki Yeşiller'in birlikte hazırladıkları “Ermeni Soykırımı Tasarısı”nın Perşembe oylanması arifesinde çok sayıda Türk dernek ve çatı örgütü protesto için bir kez daha sokağa çıkma kararı aldı.

Çarşamba akşamı Berlin’in ünlü Brandenburg Kapısı önünde yapılacak gösteriyi organize eden Türk-Alman Dayanışma Platformu adlı çatı örgütü, Almanya’nın da bağlı olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 15 Ekim 2015 tarihli kararında, 1915 olaylarının “soykırım” olduğuna dair yetkili bir mahkeme kararı bulunmadığını ve Federal Meclis’in hukuka ve tarihe aykırı şekilde, “Türk milletine işlemediği bir suçu isnat ettiğini” duyurdu.

Cumartesi günü Berlin’de yaklaşık iki bin kişinin katıldığı başka bir gösteride de, Federal Meclis’te oylanacak 1915 olayları konusundaki tasarının Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenleri inciteceği ve alınacak kararın Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceği görüşü dile getirilmişti.

“Ermeni Soykırımı” tasarısının mecliste büyük bir çoğunlukla kabul edileceği tahmin ediliyor. “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlığını taşıyan tasarıda, Jön Türkler hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenileri neredeyse tamamen yok ettiği ve bu olayın “20’nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta soykırımların bir örneği” olduğu öne sürülüyor.

Birlik Partileri, SPD ve Yeşiller'in ortaklaşa hazırladıkları metinde dönemin Alman İmparatorluğu da “suç ortağı” olarak tanımlanıyor ve “Alman İmparatorluğu bu insanlık suçunu durdurmayı denemedi. Alman İmparatorluğu bu olaylarda bir suç ortaklığı taşıyor. Alman Parlamentosu Almanya’nın özel tarihi sorumluluğunu kabul ediyor” deniyor.

1915’te yaşanan olaylarda hayatını kaybeden Türkler’den ise hiç bahsedilmiyor. Ayrıca “Ermeni soykırımın Almanya’da okul, üniversite ve siyasi eğitim müfredatlarına konulması” isteniyor.

Türkiye kökenli milletvekilleri ne yapacak?

Tasarının oylanması öncesinde meclisteki Türkiye kökenli milletvekillerinin tutumunun ne olacağı konusu da merakla bekleniyor. Mecliste toplam 11 Türk kökenli milletvekili var. Bunlardan şimdiye dek sadece sosyal demokrat SPD’li Mahmut Özdemir oylamaya katılmayacağını belirterek tasarıya karşı tavır koydu.

Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Bakanı Aydan Özoğuz ise “Tasarının onaylanmasının yanlış yol olduğu ve konunun tarihçilere bırakılması” eleştirisinde bulundu, ancak buna rağmen partisinin kararına bağlı kalarak, ‘evet’ oyu vereceğini acıkladı.

Tasarıyı gündeme getiren Yeşiller Eşbakanı Cem Özdemir başta olmak üzere diğer Türkiye kökenli milletvekillerinin çoğunluğunun ‘evet’ oyu vermesi bekleniyor. Alman ve Avrupa Parlamentoları eski milletvekili Prof. Hakkı Keskin, tasarının onaylanmasının Türkiye ile Almanya arasında etkileri uzun sürecek muhtemel diplomatik krizin yanısıra, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler açısından da sorunlu bir döneme neden olacağı görüşünde.1915 olaylarının Almanya Meclisi’nde “soykırım” olarak nitelendirilmek istenmesine Türkiye’den de tepkiler geliyor. Angela Merkel’in, Başbakan Binali Yıldırım’ı arayarak, yeni görevi dolayısıyla tebriklerini ilettiği görüşmede, Yıldırım’ın tasarıyla ilgili Türkiye’nin hassasiyetlerini vurguladığı öğrenildi. TBMM Dışişleri Komisyonu’nun AK Parti, CHP ve MHP’li üyeleri yayınladıkları ortak bildiride, “Türkiye ile Almanya’nın dostluk ve müttefiklik ilişkilerine zarar vereceği endişesi taşıdığımız böylesi bir tasarının Federal Meclis’ten geçmemesi, aklıselimin de galip geldiğinin en önemli göstergesi olacaktır,’ denildi.

ETİKETLER : soykırım tasarısı protesto türk alman bayrağını al gel
Okumak İsterseniz -Diğer SİYASET haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi