Öziplik-İş Sendikası Bireysel Emekliliğe Haklı Bir Karşı Duruş

Öz İplik İş Genel Başkanı Murat İnanç: "İşçinin parasından, sigorta şirketlerine 'zorla' para aktarmayın'
Bu haber 2016-06-01 10:20:22 eklenmiş ve 1426 kez görüntülenmiştir.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, tasarruf açığı gerekçe gösterilerek tasarlanan “zorunlu bireysel emeklilik” uygulamasının; sadece ekonomik-finansal bir düzenlemeymiş gibi sunulduğunu, işçinin gündeminden kaçırılmaya çalışıldığını söyledi.

Konuyu ancak “basından” takip edebildiklerini belirten İnanç, “Yeterli bilgi sahibi olmamak bizi rahatsız ediyor. Basından gördüğümüz kadarıyla da sağlıklı bir yol tutulmadığı ortada” dedi.

Uygulamanın, işçiye sorulmadığını ve asgari ücretlinin “çifte kıskaç” altında bulunduğu bir döneme denk geldiğini belirten İnanç, “Bu uygulamaya karşıyız. Asgari ücretlinin parasına dokunmayın. Asgari ücretlinin eti ne budu ne ki; vergi açığını, tasarruf açığını düşündüğünüzde aklınıza ilk neden asgari ücretli geliyor?

Bu konu her ne kadar ekonomi teorisine, ekonomik gerekçelere dayandırılsa da, her zaman olduğu gibi zorla güzellik olmayacak. Tasarruf açığının işçilerin alın teriyle kazandığı paralarla kapatılmayacağı, hele hele bu düşük ücret furyası içinde sağlıklı bir modelin ortaya konulmadığı ortada” dedi.

Vergi kesilecek, tasarruf zorla yaptırılacak.. Sizin için küçük gelebilir ama bu bizim bütçemiz için “açık” demek 

Murat İnanç, asgari ücretlilerin, gelir vergisinde üst dilime geçilmesi nedeniyle Ağustos ayından itibaren yaklaşık 70 TL gelir azalmasının gündemde olduğunu, bunun önlenmesi için hala bir model geliştirilmediğini belirterek şunları kaydetti:

“Korkarım asgari ücretlinin gelirinden yüksek dilim vergi kesilecek. Şimdi bir de bunun üstüne 100 TL sigorta şirketine gidecek. 100 TL, 70 TL birileri için ‘küçük’ görünebilir, bunu salata için harcayabilirler ama bizim için, -sizin anlayacağınız dilden söyleyeyim- mevcut gelirimizden eksildiğinde ‘finanse edilmesi gereken bir açık’ anlamına gelir. 

Basında yazılana göre aylık 100 TL’den, 6 ay boyunca para kesilecek, bireysel emeklilik hesabı açılacak. Süre sonunda isteyen devam edecek, isteyen parasını geri alacak.  Ancak bu altı ay asgari ücretli ve dar gelirlilerin canını acıtacak. Gelir vergisinin bir üst dilimine de yakalanan asgari ücretlinin kazancında kayıp olacak. Biz buna karşıyız”

 “Zorunlu bireysel emeklilik, işçinin gündeminden kaçırılmaya çalışılıyor”

“İşçimizi ilgilendiren bir uygulamayı yine basın aracılığıyla takip ediyoruz” diyen Murat İnanç, bir an önce işçi kesimine bilgi verilmesini, işçinin parasından kesilerek hayata geçirilecek bir düzenlemenin ‘çalışma hayatı dışı’ gibi algılanmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. İnanç, “Zorunlu bireysel emeklilik, işçinin gündeminden kaçırılmaya çalışılıyor. Sanki sadece bir ekonomik, finansal düzenlemeymiş gibi sunuluyor ama bizim ücretlerimizden para kesiliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

"Bu yabancısı olduğumuz bir “akıl” değil, Zorunlu Tasarruf Hesabını unutmadık"

 Zorunlu Tasarruf Hesabının yarattığı sorunları unutmayın: Kimse bizi uygulamaya güvenmediğimiz için suçlayamaz.

Murat İnanç, zorunlu kesintiyle başlayacak bir bireysel emeklilik hesabının, en azından bir kısım yurttaşlarca devam ettirileceği hesabının yapıldığını belirterek, şunları vurguladı:

 “Tasarruf açığı sorunumuzun farkındayız. Bu uygulamayı tasarlayanlar dahil, herkes bu sorunun çözümünün işçiler olmadığını biliyor. 1300 TL asgari ücretli bir hanenin tasarruf gücü olmayacağı ortada.

Biz unutmadık, sizler de unutmayın: Bu ülke Zorunlu Tasarruf Hesabı sorununu yaşadı. Devlet eliyle kesilen paralar, yıllar sonra gerçek enflasyonun altında geri ödendi. Şimdi, bu hesabın ‘özel finans sektörü modeli’ gündeme geliyor. Bu uygulamaya güvenmediğimiz için kimse bizi suçlayamaz” dedi. 

ETİKETLER :
Okumak İsterseniz -Diğer EKONOMİ haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi