Anayasa'da Değişmesi İstenen Maddeler

AK Parti, 4 - 5 maddelik anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanlığının gündeme getirileceğini açıkladı, şimdi bunun üzerinde çalışılıyor. AK Parti hukukçularının hangi maddeler üzerinde yoğunlaştığını araştırdık.
Bu haber 2016-05-12 10:15:22 eklenmiş ve 609 kez görüntülenmiştir.

AK Parti birinci önceliğinin Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi olduğunu açıklamış olmasına karşın, partide yönetim değişikliğinin hemen akabinde 'partili cumhurbaşkanı' formülünü gündeme getirmeye hazırlanıyor. Konuya ilişkin açıklamayı AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli yaptı. Canikli, 4 - 5 maddelik bir anayasa değişikliğinin yeni hükümetin kurulmasından sonra en geç Haziran ayı ortasında Meclis'e geleceğini söyledi. Ancak Al Jazeera'nın edindiği bilgilere göre partide henüz bu konu ile ilgili somut metin yok. Konu üzerinde çalışmalar başlatıldı. Bir başka ifade ile, konu kamuoyunda tartışmaya açıldı, içeriği doldurulacak.

Değişikliğin kapsamı

Parti kurmayları, öncelikle Anayasa’nın Cumhurbaşkanı nitelikleri ve tarafsızlığı başlıklı 101.maddesinde değişiklik yapılacağını söyledi. Maddenin son cümlesindeki "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer." ifadesinin değiştirileceği belirtildi.

Bunun dışında hangi maddelerin metinde yer alacağı konusunda farklı görüşler var. Ortak görüş ise, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki “yetki paylaşımı”na ilişkin maddelerde değişiklikler ya da kaydırmalar yapılabileceği yönünde. Böylece kağıt üzerinde açık ve anlaşılır olarak görülen ancak AK Parti kurmaylarının ifadesiyle 'uygulamada yetki karmaşasına neden olan' tablo ortadan kaldırılmış olacak.

Bu kapsamda Anayasa'nın Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenleyen 104, sorumluluk ve sorumsuzluk halini düzenleyen 105, Bakanlar Kurulu'nun kuruluşuna ilişkin 109., Başbakan'ın görev ve siyasi sorumluluğuna ilişkin 112. ile Başkomutanlık ve Genel Kurmay Başkanlığına ilişkin 117.maddelerinde değişikliklerin olabileceği belirtiliyor.

ETİKETLER : Anayasa Anayasa değişikliği Türkiye
Okumak İsterseniz -Diğer GÜNCEL haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi