Meyveleri Dondan Koruyan Yerli Pervane Üretildi

Karaman'da tarım makineleri üreticisi bir firma, meyve bahçelerini don zararından korumak için kullanılan ve 53 bin avroya ithal edilen "don pervanesi"ni 45 bin liraya üretmeyi başardı.
Bu haber 2016-05-03 17:50:14 eklenmiş ve 747 kez görüntülenmiştir.

Sebze ve meyveleri dondan korumak için kullanılan don pervanesini   bir firma ithal edilenden çok daha ucuza mal ederek yerlisini üretti

Türkiye'de elma ağacı sayısında ilk sırada, elma üretiminde ise ilk üçte yer alan  Karaman'da üreticinin en büyük korkusu, don ve dolu zararı. İki yıldır yaşanan don zararı nedeniyle rekoltenin yüzde 50 azaldığı ilde, bu yıl belli bölgelerde etkili olan donun ne kadar etkili olduğu ise henüz tespit edilmedi.

Elma üreticileri, bahçelerini dondan koruyabilmek için saman ve eski lastikleri yakmak gibi basit yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerden en etkilisi olan "don pervanesi" kullanımı ise ithal edilmesi ve pahalı bir yöntem olması nedeniyle sınırlı sayıda üretici tarafından tercih ediliyor.

Geçen yıl kendi meyve bahçeleri için tasarladıkları don pervanesi kullanımında başarılı sonuçlar elde eden bir firma, daha az maliyetle kurdukları sistemin seri üretimine başladı.

PAHALI OLUNCA KENDİLERİ ÜRETTİ

Firmanın yetkilisi Turgay Baş, yaptığı açıklamada,1977 yılında kurulan ve modern tarım makineleri üreten bir aile şirketi olduklarını söyledi:

"Baş, yurt dışından getirilen don pervanesini bahçelerine de kurabileceklerini düşündüklerini belirterek, "İthal edilen ürünler çok pahalıydı. 'Kendimiz imal edebilir miyiz' diye düşündük ve üretmeyi başardık.

"SERİ ÜRETİME GEÇTİK"

İlk don pervanesini kendi bahçemize kurduk. Diğer üreticiler de talep edince seri üretime geçtik. Bu sezon 8 tane ürettik. Ne kadar talep gelirse karşılayabilecek durumdayız. Kullananlar çok memnun. Ülkemizin her yerine gönderebiliriz." diye konuştu.

İTHAL EDİLENİN 4'TE BİR FİYATINA ÜRETİYORUZ

Don pervanesinin  Türkiye'ye ve İngiltere' ye ve ABD'den geldiğini ifade eden Baş, şöyle devam etti:
"Ülkemizde üretimi yoktu, ithal ediliyordu. Şimdi biz üretiyoruz. İthal edilen sistemin üreticiye maliyeti 53 bin avro. Biz büyüklüğüne göre 40-45 bin liraya üretiyoruz.

Neredeyse dörtte bir fiyatına. Kalite olarak da iddialıyız. Çiftçimiz dışarıya para ödemek zorunda kalmıyor. Bir tek kanatları Danimarka'dan getiriyoruz. Yurt dışındaki diğer üretici firmalar da kanatları aynı yerden alıyor. Yakında kanatları da kendimiz yapacağız."

ETİKETLER : danimarka meyve don yerli üretim abd ingiltere
Okumak İsterseniz -Diğer ANKARA HABER haberleri
Gazete Manşetleri

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket
Sitemizi Nasıl Buldunuz?
Fena Değil
Güzel
İdare eder
Kötü
Çok kötü
Ankara Portalı | Baskent.org
© Copyright 2015 www.baskent.org. Tüm hakları saklıdır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AK Parti Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi